İsrail - Filistin sorunu
'Türkiye'yi suçlamak vicdansızlık'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İsrail'i Gazze saldırılarını durdurmaya çağırdı. Gül, 'Ateşkesi Türkiye ve Katar sabote etti' diyen İsrail Dışişleri Bakanı'nı da vicdansızlıkla suçladı.

cumhurbaşkanı abdullah gül cuma namazı çıkışında israil'in gazze'ye saldırısıyla ilgili soruları yanıtladı. türkiye'nin barışın sağlanması için sarf ettiği çabanın tüm dünyanın gözü önünde olduğunu belirten gül, kalıcı ateşkesi istemediği yönündeki suçlamalara yanıt verdi:
"bunlar çok saçma şeylerdir. türkiye bir kişinin bile gözününün kanlı ve yaşlı hale gelmemesi için çaba sarfetmektedir. hükümetimizin ve dışişleri bakanlığımızın çabaları bütün dünyanın gözü önündedir. türkiye'ye karşı suçlama yapılmasını vicdansızlık olarak görüyorum. türkiye kalıcı barış için yoğun çaba sarf etmektedir."
abdullah gül, israil ile filistin arasında 2012'de varılan mutabakata dönülmesi ve ateşkesin sağlanarak iki devletli vizyonun korunması gerektiği yönündeki görüşünü tekrarladı:
"bütün açıklamaları bütün dünya bilmektedir, ilgili ülkelerle de ateşkes için uğraşılırken türkiye'ye karşı suçlamaları haksızlık olarak görüyorum. bunu türkiye'nin haksızlıklara karşı çıkardığı gür sesinden rahatsız olanların bir olumsuz tavrı olarak görüyorum."
bm'ye çağrı
gül kara harekatı konusunda uyardığı israil'in dünyanın her tarafına nefret tohumları saçtığını söyledi:
"özellikle israil'in bu kural tanımaz saldırganlığı sadece filistin'de değil, dünyanın her tarafında da nefret tohumlarını saçmakta ve dünyanın radikalleşmesinde israil'in çok büyük sorumluluğu olmaktadır. bir taraftan yaşanan insani acılar, bir tarafta zulüm ve saldırganlık.. bir an önce durması gerekir. dün gece başlayan saldırıların çok tehlikeli bir safhaya geldiğini duyurmak istiyorum, israil'i uyarmak istiyorum. bu saldırganlığı durdurmazsa çok daha büyük neticeler doğuracaktır. hayatını kaybeden bütün mazlum insanlara başsağlığı diliyorum."
lieberman suçlamıştı
israil dışişleri bakanı avigdor lieberman kara harekatı başlamadan önce yaptığı açıklamada, türkiye ve katar’ı mısır’ın bu hafta başlarında sunduğu ateşkes teklifini sabote etmekle suçladı. israil gazetesi haaratz’in haberine göre, lieberman israil’i ziyaret eden norveçli mevkidaşı borg brende’ye, hamas’ın mısır’ın ateşkes önerisini kabul etmeye hazır olduğunu ancak katar ve türkiye’nin baskıları nedeniyle reddettiğini söyledi.
kaynak: al jazeera
Yorumlar