Kafkasya
Türkmenistan'a iki yeni parti
Tek partili yirmi yıllık yönetim, 'Tarım Partisi' ve 'Girişimciler Partisi'nin kurulmasına vize verdi. Siyasi oluşumların iktidarın yörüngesinde kalıp kalmayacağı merak ediliyor.
Haberin Öne Çıkanları
Muhalifler endişeli
Tarihi belirsiz
Raporda eleştiri
orta asya ülkesi türkmenistan'da, yaklaşık 20 yıllık tek parti rejiminin ardından iki yeni siyasi parti daha kuruluyor.
bu gelişme iktidardaki demokratik parti’nin tekelini sona erdirerek ülkenin çok partili hayata adım attığının habercisi olsa da, muhalifler bunun sadece bir formaliteden ibaret olduğu, yeni partilerin muhalefet özelliği taşımayacağını düşünüyor.
türkmen devlet televizyonunda yer alan haberde, başbakan yardımcısı sapardurdı toyliyev, 'tarım partisi' ve 'girişimciler partisi'nin kuruluş aşaması hakkında bilgi verdi.
söz konusu gelişmeyi değerlendiren devlet başkanı gurbangulı berdimuhamedov, çok partili sistemin kurulması toplumun demokratikleşmesi ve sosyal reformların hayata geçirilmesi yönündeki hedeflerine uygun olduğunu dile getirdi. türkmen halkı tarafından ‘patron’ lakabıyla anılan berdimuhamedov, ülkede gerçek anlamda demokrasinin tesis edilebilmesi için daha önce verdiği sözleri tuttuğunu belirtti.
türkmen lider yeni partilerin tam olarak ne zaman siyasi hayata atılacağına dair bir bilgi vermedi.
söz konusu iki partinin gerçek anlamda bağımsız mı olacağı yoksa fiilen iktidar partisinin yörüngesinde mi kalacağı ise merak konusu.
'formalite adaylar'
iktidar partisinin de lideri olan 54 yaşındaki berdimuhamedov 12 şubat’ta yapılan seçimlerde yüzde 97 oranında oy elde ederek beş yıl süreyle ikinci kez devlet başkanlığı görevine seçilmişti.
avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı’nın (agit) gözlemci olarak izlediği seçimlerde, berdimuhamedov’un yarıştığı yedi ismin formaliten aday gösterildiği görüşü benimsenmişti.
seçimlere sürgündeki muhalif siyasilerin katılmasına izin verilmemesi, devlet başkanlığı yarışının demokratik rekabetten uzak olarak değerlendirilmesine neden olmuştu. toplam doğal gaz rezervlerinin yüzde 4’üne sahip olan türkmenistan, dünyanın en baskıcı rejimleri arasında gösteriliyor.
insan hakları izlem örgütü’nün yıllık raporunda türkmenistan’a ayrılan bölümde, aşkabat yönetimi basın, vicdan ve dini özgürlüklerine getirdiği kısıtlamalar nedeniyle eleştirilere hedef olmuştu.
türkmenistan'da çok partili sisteme geçilmesi yönündeki yasa seçimlere kısa bir süre kala ocak ayında yürürlüğe girmişti. vatandaşların siyasi düşüncelerine göre parti kurabileceğini belirten yasaya göre toplam dokuz kurucu üye ile ilk kurultayda en az bin delege sayısına ulaşılması gerekiyor. yasada 18 yaşını dolduran her vatandaşın siyasi partilere üye olabileceği belirtiliyor.
berdimuhamedov, seçimlerin ardından yaptığı konuşmada, çok partili sisteme ve pazar ekonomisine geçiş sözü vermişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar