Kafkasya
Türkmenistan'da yedi adaylı seçim
Hiçbir siyasi partinin bulunmadığı Orta Asya ülkesinde, şubat ayındaki başkanlık seçimlerinde Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un rakipleri belli oldu.
Haberin Öne Çıkanları
Muhalefete izin
AGİT gözlemcisi yok
Doğalgazda dördüncü
türkmenistan’da 12 şubat tarihinde gerçekleşecek seçimde devlet başkanı gurbangulu berdimuhammediov’a karşı altı aday çıktı. sovyetler birliği’nin yıkılmasının ardından özgürlüğüne kavuşan türkmenistan'ın ilk devlet başkanı saparmurat niyazov’un ölümünün ardından 2007 yılında başkanlık koltuğuna berdimuhammedov, aynı zamanda başbakan, genelkurmay başkanı ve ülkenin tek siyasi partisi demokratik türkmenistan partisi’nin lideri.
bedrimuhammedov’a karşı yarışacak adaylar arasında, hükümette çeşitli görevlere sahip bakanlar ve devlete ait şirketlerden isimler yer alıyor. merkezi seçim komitesi’nin çarşamba günü açıkladığı listede, su kaynakları ve enerji bakanı ile devlete ait gaz, petrol ve tekstil şirketlerinden yöneticiler var.
agit gözlemci göndermiyor
avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit) 12 şubat’ta yapılacak seçimleri gözlemcilerle takip etmeyecek. teşkilat, siyasi partilerin bulunmadığı ve vatandaşların özgürlüklerinin son derece kısıtlı olduğu ülkede yasama, yürütme ve yargının ayrılmadığını vurguladı.
ülkede seçim listelerinin kapanmasına beş gün kala, muhalif partilerin de kayıt yaptırmasının önünü açan bir düzenleme kabul edildi. ancak ülkedeki az sayıdaki muhalif oluşumun liderleri yurt dışında sürgünde bulunduğu için seçimlerde kayıt yaptıran olmadı. berdimuhammedov, şubat 2007’de yapılan seçimlerde oyların yüzde 89’unu almıştı.
kutsal kitap 'ruhname'
1920'den itibaren sovyet rejimi ile yönetilen ülke, sovyetler birliği'nin 1991'de sovyetler birliği'nin dağılışından sonra bağımsızlığını kazandı. resmi adı türkmenistan cumhuriyeti olan ülkede tek partili rejim hüküm sürüyor. türkmenistan, 1997-2006 yılları arasında ülkenin kurucu lideri ve türkmenistan demokratik partisi başkanı olan saparmurat türkmenbaşı niyazov tarafından yönetiliyordu.
türkmenistan doğalgaz rezervi konusunda suudi arabistan ile birlikte, rusya, iran ve katar’dan sonra dünyada dördüncü sırayı paylaşıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar