Kültür-Sanat

TÜSAK'a karşı deklarasyon

Sanat kurumlarının küçülmesini ve büyük bir kısmının kapatılmasını öngören TÜSAK yasası için Bakanlık ve sanat kurumları arasındaki müzakereler devam ediyor.

Konular: Kültür-Sanat

kültür ve turizm bakanlığı, mevcut sanat kurumları yasasını değiştirmek üzere hazırladığı tüsak (türkiye sanat kurumu) yasa tasarısı için son olarak güzel sanatlar genel müdürlüğü’ne bağlı orkestra ve koroların müdürleri ile görüştü.

12 mart 2014’te basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede, bakanlık adına müsteşar yardımcısı nihat gül katıldı.

tüsak maddelerinin tek tek okunduğu görüşmede sanatçılar görüş bildirmezken, kültür sanat-sen bir karşı deklarasyon hazırlayarak kültür ve turizm bakanlığı’na gönderdi.

sanat kurumlarının ticarileştirilerek sanat eserlerinin toplumun tüm üyelerine nitelikli ve ucuz olarak sunulmasının olanaksız hale geldiğini anlatan deklarasyonun yanı sıra sanatçıların bağlı bulunduğu kültür sanat-sen alternatif bir tasarı hazırlığı üzerinde çalışıyor.

kültür sanat-sen yayınladığı karşı deklarasyonda, "sanatın içeriği ve biçimi hiç bir siyasi iktidarın günlük politikalarının konusu yapılamaz. devlet, siyasi iktidarların değişiminden etkilenmeyecek kalıcı yönetim politikası ile sanata özgür ortam yaratmakla yükümlüdür" şeklinde ifadelere yer verildi.

daha önce devlet tiyatrosu ve devlet opera ve balesi müdürleri ile bir araya gelen bakanlık yetkilileriyle benzer bir toplantı yaşanmış, sonrasında sanatçılar kurumları adına bir görüş bildirerek, tüsak tasarısının ‘popüler ve kültürel bir yozlaşma yaratarak kitlelerin tüketiminden uzaklaşacağı’nın altı çizilmişti.

kaynak: al jazeera
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;