Türkiye
Tuzla'daki ölümlere iki tutuklama
İstanbul'daki tersanede yaşanan patlamaya ilişkin gözaltına alınan yedi kişiden ikisi cezaevine gönderildi. Sendika üyeleri, ölümleri protesto etti.
Haberin Öne Çıkanları
Patronlar sorumlu
Saldırıya uğradık
'Geri adım yok'

istanbul’un tuzla ilçesinde bulunan tersaneler bölgesindeki bir gemi inşaatında meydana gelen patlamaya ilişkin iki kişi tutuklandı. gözaltına alınan diğer beş kişi ise serbest bırakıldı.
liman tersane gemi yapım ve onarım işçileri sendikası (limter-iş) yönetici ve üyeleri ise tuzla'da yaşananları protesto etti.
ada denizcilik ve tersane işletmeciliği a.ş. önünde toplanan sendika yönetici ve üyeleri, 'işçilerin kaderi ölüm mü?', 'ölüm hep bize mi düşer usta?', 'taşeronluk öldürür' yazılı dövizler açarak, 'artık ölmek istemiyoruz', 'tersane işçisi köle değildir' şeklinde slogan attı.
limter-iş genel başkanı kamber saygılı, burada yaptığı açıklamada, perşembe günü meydana gelen patlamada hayatını kaybeden iki işçinin yanısıra, altı işçinin de yaralandığını hatırlattı.
'patronlar sorumlu'
tuzla tersaneler bölgesi'nde yaşanan ölümlerden işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan tersane patronlarını sorumlu tutan saygılı, bu patronlar ‘taammüden adam öldürmekten’ yargılanmadığı müddetçe tavırlarında hiçbir değişiklik olmayacağını söyledi.
kendilerinin de perşembe günü bazı tersane çalışanlarının saldırısına uğradıklarını belirten saygılı, tehditlere boyun eğmeyeceklerini ve mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.
grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
istanbul’un tuzla ilçesinde bulunan tersaneler bölgesindeki bir gemi inşaatında öğlen saatlerinde gaz sıkışması nedeniyle patlama meydana gelmiş olay sonucunda ali sağdıç ve recep özdağ isimli iki işçi hayatını kaybetmişti. kazada altı işçi de yaralanmıştı.
sık sık yaşanıyor
tuzla’daki tersaneler bölgesi iş kazalarıyla sık sık gündeme geliyor. 2007 yılından beri artış gösteren kazalarda son olayla birlikle ölen işçi sayısı 149'a yükseldi.
nuh sanayi sitesi’nde 4 şubat'ta meydana gelen yangında ağır yaralanan dört işçide ümit damgacı, 14 şubat'ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.
kazaların göz göre göre yaşandığını belirten sendikalar, işverenleri ve gerekli teftişleri yapmadığını öne sürdüğü çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığını suçluyor.
tuzla’daki tersanelerle ilgili hazırlanan raporlarda, son yıllarda bölgedeki üretimin arttığı, siparişleri yetiştirmek adına taşeron baskısının bir çok tersanede güvenliği ikinci plana attığı ve ölümlü kazalara neden olduğu belirtiliyor.
tersanelerde taşeron sisteminin kaldırılmasını isteyen sendikalar, çalışma süresinin günde 7,5 saatle sınırlandırılmasını, eksiksiz revir ve doktor bulundurulmasını ve ölümlerde sorumluluğu olanların cezalandırılmasını talep ediyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar