Türkiye

Üçüncü ziyaret Katar'a

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve gelmesinin ardından üçüncü ziyaretini Katar'a yapıyor. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Tani'nin davetlisi olarak iki günlüğüne bu ülkeye giden Erdoğan, ziyareti sırasındaki görüşmelerle Türk firmalarının önünün açılacağını ifade etti.

cumhurbaşkanı erdoğan, kktc ve azerbaycan gezilerinin ardından göreve gelişi sonrasında üçüncü ziyaretini katar'a yapıyor. gündemde ikili ilişkiler ve işbirliğinin yanı sıra bölgesel konular da var. cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'a katar ziyaretinde enerji bakanı taner yıldız ve milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan da eşlik ediyor. erdoğan'ın ziyareti sırasında, katar emiri şeyh tamim bin hamad el tani ve baba emir hamad bin halife el tani ile de bir araya gelecek.

"sıcak ilişkiler devam edecek"

cumhurbaşkanı erdoğan yolculuk öncesi istanbul atatürk havalimanı devlet konukevi'nde yaptığı açıklamada, "geçmişten bugüne, bu 11 yıllık başbakanlık dönemi ve şimdi cumhurbaşkanlık dönemindeki katar'la olan sıcak ilişkilerimizi bundan sonrada yine aynı şekilde devam ettireceğiz" dedi.

erdoğan, "katar'la bölgesel meselelere bakışımız büyük ölçüde örtüşüyor. ikili ilişkilerimize gelince, ikili ilişkilerde de türkiye ve katar arasında gerçekten son yıllarda çok ciddi olumlu gelişmeler var ve bunlar da artarak devam ediyor" diye konuştu. açıklamaları şöyle:

"bölgedeki kaygı verici gelişmelere gelince, bunların aşılması noktasında da barış ve istikrarın korunması hususunda yine katar'la konulara yaklaşımımız aynı. katar ve diğer körfez ülkeleriyle ilişkilerimizi stratejik açıdan da değerlendiriyoruz. bu konularda hassasiyetlerimiz var. körfez'in güvenliği ve istikrarı ülkemizin güvenliği ve istikrarı kadar önem arz ediyor.”

"müteahhitlik sektörü için büyük öneme sahip"

cumhurbaşkanı erdoğan, katar'da türk firmalarının önünün açılacağını ifade etti.

"katar emiri aziz dostum el tani ise 4 kez ülkemizi ziyaret etti. en son bildiğiniz gibi cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde de yine ülkemizdeydi ve ülkemiz gibi bölgede ciddi bir ekonomik gelişme ve kalkınma hamlesi içerisinde olan katar'la ilişkilerimiz bundan sonraki süreçte de aynı ciddiyetle devam edecektir. kaldı ki 2022 biliyorsunuz dünya futbol şampiyonası katar'da yapılacak ve bu şampiyona öncesinde altyapı, üst yapı çalışmalarında türk firmalarının orada alabilecekleri işler bizler için önem arz ediyor. yani stadyumlar olsun, metro olsun, yol olsun. bütün bunlarda türk müteahhitlerine olan güvenleri de inanıyorum ki, bu süreçte orada girişimci yüklenici firmalar olarak türk firmalarının önünü açacaktır ve türk müteahhitlik sektörü bakımından konu büyük bir öneme sahip."

erdoğan katar'ın başkenti doha'daki türk şehri'nin temel atma törenine de katılacak. burası 400 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. içinde çarşı, pazar, kahvehane, hastane, okul ve evler var. tamamı osmanlı-selçuklu mimarisi üzerine kurulu bir bölge olacak.

"teröre karşı tutumdan taviz mümkün değil"

erdoğan’a soru-cevap kısmında ise, abd dışişleri bakanı john kerry’nin türkiye ziyareti ve başkan barack obama’nın işid ile mücadele stratejisi soruldu.

erdoğan, türkiye’nin teröre karşı tutumunun belli olduğunu ve taviz vermeyeceğini söyledi.

"sayın kerry gerekli açıklamaları yaptı. bütün bunlar bizim müşterek görüşmelerimizin bir ifadesiydi. bu konudaki yaklaşımımız, bölgedeki her türlü terör hareketine türkiye hassasiyet gösterir. ülkemizde de belli terör örgütleriyle mücadelemiz var, bölgede de farkındayız. türkiye olarak hassasiyetlerimiz devam ediyor. gerek yabancı savaşçılar konusunda olsun gerek ülkemizdeki terör örgütü mensuplarıyla ilgili çalışmalar olsun, bunları hassasiyetle sürdüreceğiz. özellikle müttefiklerimizle paylaşımlarımız, dayanışmamız gerek ulusal gerek uluslararası bazda kararlılıkla devam edecektir. yunanistan’la da girişimlerimiz olmuştu, dayanışmayla olumlu neticeler aldık. bölgede de suriye olsun, irak olsun, kafkas ülkelerindeki gelişmeler olsun, pakistan'dan afganistan'a tüm bu bölgede istihbari noktadaki bilgi paylaşımı olsun, dayanışmamız olsun bunlar önem arz ediyor. suriye ve irak’taki gelişmeleri de en son nato zirvesi’nde sayın obama ve diğer ülkelerle konuştuk, hassasiyetimizi paylaştık. türkiye’nin teröre karşı tutumu bellidir ve taviz vermesi mümkün değildir."

enerji önemli gündem maddesi

enerji bakanı taner yıldız uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, katar ile doğalgaz anlaşmasının bu seyahatta tamamlanacağını söyledi. türkiye, katar'dan yıllık 1.2 milyar metreküp gaz alacak. bu, türkiye'nin ihtiyacının 40'ta birine tekabül ediyor.

afşin elbistan'da kurulacak en az 10 milyar dolar değerindeki termik santrallere de katar devlet enerji şirketi talip olmuş, erdoğan'ın başbakan olarak katar’a aralık 2013’te yaptığı ziyarette de bununla ilgili bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;