Avrupa
Ukrayna'da mahkemeye protesto
Svyatoşina Bölge Mahkemesi'nde görülen 'Vasilkovska teröristleri' davasında çıkan olaylarda eski İçişleri Bakanı Lutsenko ağır yaralandı.

ukrayna'nın başkenti kiev'de svyatoşina bölge mahkemesi çevresinde toplanan bine yakın gösterici, "vasilkovska teröristleri" davasında zanlılara altı yıl hapis cezası veren yargıç yuri burbel'in mahkemeden çıkmasını engellemeye çalıştı. polisin müdahale ettiği göstericilerden beşi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. bazı milletvekillerinin de darbe aldığı müdahale sonrası gerginlik attı.
milletvekili eşi irina lutsenko ile birlikte olay yerinde bulunan eski içişleri bakanı yuri lutsenko, göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede arada kaldı. göstericileri sakinleştirmeye çalışan lutsenko, başına aldığı darbelerle ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. hastaneye götürülürken bilincini yitirdiği gözlenen lutsenko, özel bir hastanede müşahade altına alındı.
irina lutsenko, gazetecilere yaptığı açıklamada, olay yerinde polislerin beklediği otobüse girerek kendilerinden kimlik göstermelerini ve maskelerini çıkarmalarını talep ettiklerini fakat bir sonuç elde edemediklerini ifade etti.
otobüsten ayrıldıktan sonra güvenlik görevlilerinin, araçlarından çıkarak bekleyenlere saldırdıklarını, kendilerine yönelik gerçekleştirdikleri saldırıda ise kendisinin de darbe aldığını ancak kocasının durumunun daha ağır olduğunu kaydetti.
olayın ardından göstericiler, otobüslerden inerek mahkeme salonuna girmeye çalışan polisler aleyhine slogan attı. polisin gece yarısı saat 02.00'den sonra mahkeme binasına girmesiyle birlikte göstericiler dağılmaya başladı.
davanın geçmişi
ukrayna güvenlik servisi (sbu) çalışanları tarafından, 22 ağustos 2011 yılında kiev bölgesinde bulunan vasilkov şehrinde patlayıcı imal etmekle suçlanan bir grubun terörist eylemlerinin engellendiği iddia edilmişti.
sbu görevlileri tarafından soruşturmayla ilgili şehir konseyi milletvekilleri volodymyr shpara, ghor mosiychuk ve sergey bevza'yı, ukrayna bağımsızlık kutlamaları sırasında borispil'de bulunan lenin heykeline yönelik saldırı planı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. heykel ise şehir konseyi kararıyla yerinden sökülmüştü.
2011 yılının sonundan itibaren ise dava, kiev'deki svyatoşin bölge mahkemesi'nde görülmeye başlandı. mahkeme, iki yıldan bu yana tutuklu bulunan sanıklara altı yıl hapis cezası verdi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar