Ukrayna
Ukrayna'da yedekler kışlaya
Bölgesel parlamentonun Moskova'ya bağlanmak için resmî talebini ulaştırdığı sırada Kiev yedek askerleri silah altına alma kararı verdi. Kırım'daki referandumu tanımayan AB ve ABD ise Rusya'ya yaptırım uygulayacak.
Haberin Öne Çıkanları
Kırım Rusya'ya katılma başvurusunu yaptı.
AB yaptırım kararı aldı.
ABD'den Yanukoviç'e yaptırım.

ukrayna parlamentosu 40 bin yedek askeri silah altına almayı öngören kararnameyi onayladı. yedeklerin 20 bini silahlı kuvvetlere, kalanı ise yeni oluşturulan "ulusal muhafız birliği"ne katılacak.
parlamentonun onayı kırım'ı ukrayna'dan ayırıp rusya'ya bağlayan referandumun ardından geldi. seçim komisyonuna göre oy verenlerin yüzde 96.77'si rusya’ya bağlanmaya 'evet' dedi. katılım oranının yüzde 83 olduğu açıklandı.
yedek asker hamlesinin arkasında rusya'nın ukrayna'nın güneydoğusundaki donetsk ve harkiv'i de işgal edebileceği endişesi var. millî güvenlik savunma konseyi sekreteri andriy parubiy, alınan önlemlerin "kırım senaryosunun ülkenin güneydoğusunda tekrarlanmasını önlemeye" yönelik olduğunu söyledi.
bu iki şehirde yoğun rus nüfusu var. rusya daha önce bu bölgeleri işgal gibi bir planları olmadığını açıklamıştı.
rusya vakit kaybetmiyor
referandum sonucunun ardından kırım'daki bölgesel parlamento vakit geçirmeden rusya'ya bağlanma başvurusunu resmen yaptı. russia today'e göre kırım, birleşmiş milletler'e (bm) de tanınma başvurusunda bulundu.
rusya ise kırım'ı kendi topraklarına dahil etme konusunda aceleci.
rus parlamentosunun alt kanadı kırım konusundaki yasaları "çok yakın gelecekte" çıkaracağını duyurdu.
kırım parlamentosu bölgedeki ukrayna askeri birliklerinin de dağıtılacağını açıkladı. parlamento başkanı vladimir konstantinov "elbette ki kırım'daki tüm birimleri millîleştireceğiz" dedi.
ab ve abd'den yaptırımlar
referandum sonucunu tanımayan avrupa birliği'nin dışişleri bakanları brüksel'de rusya'ya yönelik yaptırımları görüştü. litvanya dışişleri bakanı, 21 isme seyahat yasağı kararı alındığını açıkladı. bu isimlerin mal varlıkları da donduruldu.
liste rus ve ukraynalı yetkililerden oluşuyor ama bu isimler henüz açıklanmadı. listenin önümüzdeki günlerde putin'e yakın isimlerle genişlemesi bekleniyor.
abd ise 11 kişinin mal varlıklarını dondurdu. bunların arasında ukrayna'nın eski devlet başkanı viktor yanukoviç ve rusya başbakan yardımcısı dimitri rogozin ve putin'in üst düzey iki danışmanı da var.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar