Ürdün
Ürdün İhvanı'nda gerilim
Müslüman Kardeşler’in Ürdün’deki kolu, Eylül ayında kurulan Ürdün'ü İnşa etme Girişimi’nin kurucu üyelerinden üç kişiyi cemaatten çıkardığını açıkladı.

al jazeera’ya konuşan ürdün müslüman kardeşler’in bir yetkilisine göre ihvan, ürdün’deki kolunun eski başkan yardımcısı rahil garaybe ile cemaatin önde gelen isimlerinden cemil dehesat ve nebil kufi’nin hakkında cemaatten uzaklaştırma kararı verdi.
kararın gerekçesi ise, ürdün inşa girişimi’ni kurmak, müslüman kardeşler’in düzenini bozmaya teşebbüs etmek ve cemaatin kanunlarına aykırı faaliyet yürütmek şeklinde oldu.
müslüman kardeşler’in ürdün'deki kolu, eylül ayında kurulan girişimin ardından iç soruşturmayı başlattı. cemaat içinde mahkeme ise bu üç kişinin hakkında pazar günü uzaklaştırma kararını adlığını duyurmuştu.
yetkili, hakkında cemaatten ayırma kararı çıkarılan üç kişinin cemaat mahkeme kararına belli bir süre içinde itirazda bulunabileceklerini söyledi.
kararın ardından, üç lider adına ortak bir basın açıklaması yapıldı. basın açıklamasında “cemaatin bu kararı dolayısıyla endişe duyuyoruz. hayal kırıklığına uğradık. cemaatin akil davranmaya en çok ihtiyacı olan zamanlarda böyle umutsuzluk verici bir kararının alması, ufuklarının darlığı ve geleceği göremediklerini anlatıyor” sözleri yer aldı.
basın açıklamasında ayrıca “girişim ilk günden itibaren herkese gayet açık bir şekilde hedeflerini duyurdu. hedeflerimiz, ürdün’deki tüm siyasi, dini ve fikri akımları bir araya getirmek, ihtilaf olan konuların üzerinde uzlaşmak, bu ülkenin istikrarını ve refahını korumaktır. bunu gerçekleştirmezsek bölgedeki bazı ülkeler gibi ürdün’ün de şiddete sürüklenme tehlikesi olacak” ifadeleri yer aldı.
zemzem girişimi açıklamasında yoluna devam edeceğni kimsenin kararlarına aldırmayacağını açıkladı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar