IŞİD

Üsler açıldı, Türk uçakları da IŞİD'i vuracak

Dışişleri Bakanlığı, IŞİD'e karşı koalisyon ülkelerinin insanlı ve insansız hava unsurlarının Türkiye'deki üslerde konuşlandırılmasına onay verildiğini açıkladı. Koalisyon harekâtlarında Türk Hava Kuvvetleri de görev alacak.

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

dışişleri bakanlığı yazılı bir açıklamayla, incirlik üssü'nün işid'e yönelik hava operasyonlarında koalisyon uçaklarına açılması konusunda bilgi verdi. dışişleri, "işid meselesi türkiye için öncelikli bir ulusal güvenlik tehdididir. bu tehdidin boyutları giderek büyümektedir" vurgusu yaparken, "abd’ye ait silahlı insansız hava araçlarının ülkemizde konuşlandırılmasına dair iznin sayın dışişleri bakanımızca geçtiğimiz haziran ayı sonunda açıklandığı hatırlanacaktır" denildi. açıklamada şöyle devam edildi:

"türkiye ve abd bu sürecin devamı mahiyetinde, deaş’la (işid) mücadeleye yönelik mevcut işbirliğini daha da derinleştirmeye karar vermişlerdir.  bu çerçevede bakanlar kurulu, tbmm’den 2 ekim 2014 tarihinde aldığı yetkiye dayanarak, deaş’a yönelik hava harekâtlarına katılan abd ve tarafımızdan uygun görülecek bazı bölge ülkeleri de dahil diğer koalisyon ülkelerinin insanlı ve insansız hava unsurlarının ülkemizdeki üslerde konuşlandırılmasına onay vermiştir. bahse konu harekâtlarda, tabiatıyla, türk hava kuvvetleri unsurları da aynı amaçla görevlendirilecektir."

'koalisyon harekâtına fark yaratıcı katkılar'

sabah işid'e hava operasyonunda atıfta bulunan dışişleri, "jetlerimiz bm şartı’nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkımıza dayanarak, suriye içindeki belirli deaş unsurlarını hedef almış bulunmaktadır. deaş’a yönelik koalisyon harekâtına fark yaratıcı katkılar sağlaması beklenen bu yeni işbirliğinin detayları hakkında,  operasyonel nedenlerle bu aşamada bilgi verilmeyecektir.
ancak, türkiye’nin güvenliğinin sağlanmasının yanısıra, suriye içinde öncelikle deaş’ın kontrolündeki bölgelerde yaşayanların güvenliğinin kalıcı biçimde sağlanarak pekiştirilmesi de, hava unsurlarının artan mevcudiyetiyle birlikte, bu işbirliğinden beklenen doğal sonuçlar arasındadır.  söz konusu harekâtlar uluslararası hukuk uyarınca icra edilmektedir. bu doğrultuda birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ne de gerekli bildirimde bulunulmaktadır" ifadelerini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;