Çin
Uygur akademisyenin yargılaması sona erdi
Çin'de ''bölücülük'' suçlamasıyla yargılanan tutuklu Uygur akademisyen İlham Tohti'nin duruşması sona erdi. Mahkeme kararı daha sonra açıklayacak.

şinhua ajansının haberine göre, çin'in batısındaki sincan uygur özerk bölgesi'ndeki urumçi orta halk mahkemesi'nde ‘bölücülük’ suçlamasıyla yargılanan ilham tohti'nin davası, ikinci gününde sona erdi.
haberde, urumçi halk mahkemesi'nde görülen davanın halka açık yapıldığı ve iki avukatın tohti'yi müdafaa ettiği kaydedildi.
mahkeme kararının daha sonra açıklanacağı belirtilirken, dava süreciyle ilgili detaylı bilgi verilmedi.
ocak ayında gözaltına alınan uygur akademisyen tohti, mahkemenin ilk gününde, hakkındaki 'bölücülük' iddialarını reddetmişti.
abd, ingiltere, fransa ve almanya gibi ülkelerden en az dokuz kişilik batılı diplomat heyetinin, duruşmanın ilk gününü izlemek istediği ancak içeriye alınmadığı belirtilmişti. insan hakları izleme örgütü yetkilileri, tohti’nin suçlu bulunması durumunda 15 yıl ya da ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade ediyor.
bölücülük ve etnik düşmanlık suçlamaları
pekin'deki minzu üniversitesinde ekonomi profesörü olan 45 yaşındaki tohti, "muhalif tutumu nedeniyle" daha önce de birkaç kez polis tarafından gözaltına alınmıştı. tutuklamanın ardından batı dünyası, tohti'nin insan hakları ve özgürlükleri kapsamında serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.
ülkenin kuzeybatısında bulunan sincan uygur özerk bölgesi'nin başkenti urumçi'deki bir gözaltı merkezinde tutulan tohti, ‘bölücü fikirler yaymak, bölücü faaliyetler içinde bulunmak ve etnik düşmanlığı körüklemekle’ suçlanıyor.
kaynak: aa
Yorumlar