Türkiye

Uygur Türkleri Çin'e iade edildi

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden kaçıp Tayland'a sığınan 115 Doğu Türkistanlı Çin'e iade edildi. Dışişleri Bakanlığı iade kararından dolayı Tayland'ı kınadı.

Konular: Türkiye, Çin
İade kararından önce İstanbul'daki Tayland Konsolosluğu önünde protesto gösterisi vardı. [Fotoğraf: DHA]

sincan uygur özerk bölgesi'nden kaçarak tayland'a sığınan yaklaşık 200 doğu türkistanlı'dan 90'ı tekrar çin'e iade edildi. açıklamayı tayland hükümet sözcüsü yaptı. 

türk dışişleri bakanlığı'nın açıklamasında ise, gözaltındaki 115 uygur türkü'nün çin'e iadesine tepki gösterildi, "115 uygur türkü soydaşımızın kendi istekleri ve hür iradeleri hilafına üçüncü bir ülkeye gönderilmesini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz" denildi.

tayland'a kınama

açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"geri göndermeme ilkesi, 1951 tarihli mültecilerin hukuki statülerine ilişkin sözleşme ile 1984 tarihli işkence ve diğer zalimane, gayri insani veya küçültücü muamele veya cezaya karşı sözleşme'de açıkça düzenlenen, yalnızca mülteci veya benzeri statüdeki kişiler için değil sınırdışı veya iade edilme gibi zorla geri gönderme hallerinde de yaşam hakkı ihlâli veya işkence görme riski olan herkes için geçerli temel bir uluslararası hukuk ilkesidir."

"tayland ve ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde yaptığımız müteaddit girişimlere rağmen, tayland hükümetinin uluslararası insani hukuka da aykırı bu davranışını kınıyoruz. soydaşlarımızın akıbeti, ülkemizce ve uluslararası toplum tarafından yakınen ve dikkatle izlenmeye devam edilecektir."

konsolosluk önünde protesto

çarşamba gecesi ise istanbul'da tayland konsolosluğu önünde protesto gösterisi vardı. ellerinde doğu türkistan bayrakları bulunan grup, saat 23.00 sıralarında kore şehitleri caddesi, mithat ünlü sokak'ta bulunan tayland krallığı istanbul konsolosluğu önüne geldi. grup, sincan uygur özerk bölgesi'nden kaçarak tayland'a sığınan yaklaşık 200 doğu türkistanlı'nın tekrar çin'e iade edileceği gerekçesiyle protesto gösterisi yapmaya başladı.

bu sırada grupta bulunan bir kişi konsolosluğun girişindeki direğe tırmanarak tayland bayrağını indirdi. sloganlar atan grup daha sonra konsolosluğu taşladı. konsolosluk binasının kapısını kırarak içeriye giren gruptakiler, binada bulunan evrak ve dosyaları dışarıya çıkarıp sokağa döktü. saldırganlar konsolosluğa ait klima ve diğer eşyaları da kalas ve taşlarla tahrip etti. 

olayın ardından gelen polis ekipleri konsolosluk binasında geniş güvenlik önlemi aldı.

9 kişi gözaltına alındı

Saldırıya katıldıkları belirlenen 9 kişi gözaltına alındı.
[[Fotoğraf-AA]]

binanın önünde bekleyişini sürdüren gruptakiler namaz kılıp, dua etti. sokağı çevreleyen çevik kuvvet polisleri dua sonrasında gruptakileri gözaltına almak istedi. gruptakilerden bazıları konsolosluğu kendilerinin taşladığını söyleyerek, gözaltına alınmalarını talep etti. bu kişilerden 9'u gözaltına alındı.

gruptakilerden diğerleri ise çevik kuvvet polisi tarafından bina önünden uzaklaştırıldı. gruba destek vermek için başkonsolosluk önüne gelen uygur türklerinden bazı kadınlar ise gruba yaklaştırılmadı.

kaynak: dha ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;