Türkiye

Valiliklere 'Suriyeli' genelgesi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay kamp dışında kalan Suriyelilerin sayısını 1 milyon 104 bin kişi olarak açıkladı. Atalay, dilencilik yapan Suriyelilerin kamplara gönderilmesi için valiliklere genelge gönderdiklerini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Gazze'ye yardımlar devam ediyor

Türkmenler için yeni çadır kent

Beşir Atalay
Atalay, AFAD Genel Merkezi'nde Irak, Gazze ve Suriye'ye yapılan yardımlarla ilgili bilgi verdi. [Fotoğraf: Zahiddin Köşüş / Al Jazeera Türk]

başbakan yardımcısı beşir atalay, suriye, irak ve gazze’ye türkiye’den yapılan yardımlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. atalay, şehirlerde yaşayan suriyelilerin sayısının 1 milyon 104 bine ulaştığını, bunların yüzde 60’ının kayıtlı olduğunu söyledi. 2800 suriyeli üniversite öğrencisinin de kaldıkları kamplara yakın üniversitelerde kendi bölümlerine yerleştirildiklerini belirtti.

"şu anda kamp dışında kalan nüfusumuz bizim elimizdeki veri şudur; 1 milyon 104 bin kişidir. son il il, ilçe ilçe tespitimiz. bunların hepsini bir kayıt alma çabamız sürüyor. kamptakilerin hepsi kayıt altında. dışardakilerin de yaklaşık yüzde 60'ı kayıt altındadır. bir kayıt sistemini emniyet genel müdürlüğü aracılığıyla yürütüyoruz. o bilgi sistemimiz bittiğinde çok daha faydalı bir veri birikimi olacak, hizmetlerin yürütülmesi açısından."
atalay birkaç şehirde ‘tahrikler, istenmeyen görüntüler’ oluştuğunu belirtti, valiliklere genelge gönderildiğini söyledi: 
“durumu olup da kamplara yerleşmeyen suriyeliler de, zaman geçtikçe zor durumda kaldığı için, dilencilik ortaya çıkıyor. valiliklere genelge gönderdik. ‘kamplarımızda halen boş yerimiz var. dilencilik gibi görüntülere meydan vermeyin. bunlara oradaki sivil toplum kuruşları yardım yapabilir. ama kampa gönderecekseniz, kamplarda boş yerimiz var’ dedik. şehir içlerinde o tür görüntüleri biz de arzu etmiyoruz suriyeli kardeşlerimiz için.” 
şu an türkiye’deki 22 kampta 220 bin suriyeli kalıyor. atalay kamplarda 30 bin kişilik yer olduğunu, yeni kamplar kurulması için de gaziantep ve malatya’da yer belirleme çalışmalarının başladığını açıkladı.

suriyeliler için harcanan para 2 milyar tl’yi geçti

bugüne kadar suriyeliler için yapılan yardımın 2 milyar 134 milyon 599 bin tl olduğunu belirten atalay, buna kamplarda çalışanların maaşları ve suriyelilerin sağlık, eğitim gibi giderlerinin dahil olmadığını söyledi. bm ve bazı avrupa ülkelerinden gelen toplam yardımın da 225 milyon dolar olduğunu açıkladı.

atalay, türkiye’nin 2013 itibariyle abd ve ingiltere’den sonra dünya genelinde yaşanan krizlerde en fazla yardımı yapan ülke olduğunu söyledi.

'lanetlenmiş israil katliam yaptı'

israil’in gazze’ye saldırıları ile ilgili olarak da “sadece bayramda 380 kişi. bu lanetlenmiş israil, hiç acımadan bayram günü bu katliamı yaptı. bütün yüreğimle, bütün gönlümle lanetliyorum israil'i” dedi. yapılan yardımlarla ilgili olarak da şunları söyledi:

“kızılay’ın yardımları birleşmiş milletler üzerinden anlaşılarak gitmedi, çünkü o bir insani yardım kuruluşu. insani yardımların ulaşması için gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması gerekiyor. mısır'ın kapıları kapatması, gazze'nin içine düştüğü durumun en önemli sebeplerinden biri. mısır’daki bu yeni yönetim bunları kapattı, orada tabii hapishane gibi bir duruma düştüler.”

afad’ın bugüne kadar gazze’ye 15 bin ton unu bm ajansı aracılığıyla gönderdiğini belirten atalay, kızılay’ın doğrudan gönderdiği 20 ton ilacın yanı sıra 2 bin 500 gıda kolisi de gönderildiğini söyledi.

irak sınırında afad koordinasyon merkezi kuruldu

irak’ta 10 haziran’da işid’in musul’u ele geçirmesinden beri 1 milyon 200 bin iraklının yerlerinden edildiğini söyleyen atalay, son iki yılda yaşanan çatışmalarla ilgili şu rakamları verdi:

“anbar’da 500 bin, erbil’de 100 bin, dohuk’ta 200 bin, musul’da 97 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. tika başkanı şu an irak’ta. habur sınır kapısı’nda türkiye’den gönderilen yardımların toplanmasından ve geçişinden sorumlu bir afad koordinasyon merkezi kuruldu.”

fişhabur’da türkmenler için çadır kent

atalay, irak’ta türkmenlere yapılan yardımlarla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

“orada türkmen kardeşlerimiz için yardım çalışmalarını yürütüyor. fişhabur’da yeni bir türkmen kampı kuruyoruz, 20 bin kişilik bir kamp olacak. ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz, ancak kurulduktan sonra idaresini türkmenlere devredeceğiz.”

şii ve sünni türkmenler arasında çatışma çıkmaması için türk dışişleri bakanlığı’nın yoğun çaba sarf ettiğini belirten atalay, yine de bazı sorunlar olduğunu söyledi:

“telafer’de işid’den kaçan şii türkmenler, hapishanelere girip burada yatan 60 sünni türkmen’i öldürdü. ancak biz yardımları yaparken böyle bir ayrım yapmıyoruz. suriye türkmenleri de kendileri bir arada yaşamak istediği için yayladağı, osmaniye ve malatya’da ayrı türkmen kampları kurduk. hatay’ın ilçelerinde de misafir ediliyorlar. suriye’de sınır ötesindeki kamplarına da yardım gönderiyoruz.”

“çatı aday olmak, 10 partiyi memnun etmek kolay değil”

atalay, mhp genel başkanı devlet bahçeli’nin “türkmenlere yardım gitmiyor” eleştirisine de yanıt verdi:

“mhp tabanının yüzde 40’ı çatı adayı benimsemediği için ikna sıkıntısı var. bu sebeple bahçeli’nin hükümeti odağa koyarak seçmenini etkileme çabası var. çatı aday olmak da zor, 10 farklı partiyi nasıl ikna edecek? tek ortak noktaları erdoğan’a saldırmak. bu sebeple türkmenler üzerinden gidiyor, bizim bizzat yaptığımız yardımları görmezden geliyor.”

atalay çözüm süreciyle ilgili soruyu da yanıtladı. atalay çözüm süreci ile ilgili yol haritasının yaz döneminde biteceğini, çok fazla gecikmeyeceğini söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;