Türkiye
Van baştan sona taranacak
Artçı depremlerin ne zaman sona ereceğinin tahmin edilemediği ilde bütün binalar incelenecek. Kalıcı hasar tespiti cuma günü başlıyor.

tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğündeki depremden 17 gün sonra merkez üssü edremit ilçesi olan 5.6 büyüklüğündeki bir başka deprem daha yaşayan van'da, bina güvenliği için yeni dönemde atılacak adımlar belli oluyor.
van, erciş ve köylerde daha önce 'ön hasar' tespitinin yapıldığını söyleyen başbakan yardımcısı beşir atalay, yeni depremle birlikte bu raporun anlamını yitirdiğini belirtti.
ön hasar raporuyla oturulamaz yerleri daha kısa sürede tespit etmenin amaçlandığını aktaran atalay, van için yeniden hasar tespiti yapılacağını açıkladı. atalay, "ekipler, van'da baştan sona hasar tespitine başlayacaklar" diye konuştu.
deprem bölgesinde herkesin bireylesel olarak çadır talep ettiğini ve çadır temininde yetersizlikler yaşandığını ifade eden atalay, ziyaret ettiği hastanede gazetecilerin sorularını yanıtladı.
bir gazetecinin "ikinci depremin ardından daha fazla binada hasar oluştu?" şeklindeki ifadesi üzerine atalay, "fazla hissedilmesinin sebebi merkezinin burası olması. bu, bir artçı deprem değil, yeni bir deprem. merkezi van ve biraz daha yüzeye yakın. dolayısıyla van'da daha çok hissedildi" dedi.
afad: ön hasar tespiti, depreme dayanıklılığı ölçmez
başbakanlık afet ve acil durum yönetimi (afad) başkan vekili ejder kaya da deprem bölgesindeki binalarla ilgili açıklama yaptı.
7.2 büyüklüğündeki sarsıntıdan sonra 220 kişilik ekiple ön hasar tespitine başladıklarını dile getiren kaya, "ön hasar tespit çalışmaları sırasında yaklaşık 102 bin hane incelemişiz. neredeyse van'ın tamamını bu kapsamda sayabiliriz. 102 bin hane içinde, öncelikle vatandaşlarımızın kafasında soru işaretlerini gidermek bakımından söylüyorum... ön hasar tespiti, bizim depreme dayanıklılık testimiz değildir. sadece muhtaç duruma düşen, devlet tarafından bakılacak vatandaşın durumunu tespit etmek ve tedbirler almaktır" ifadesini kullandı.
ön hasar tespiti nasıl yapılıyor? anadolu üniversitesi inşaat mühendisliği bölümü'nde görevli yücel güney, tespitin gözleme dayanarak yapıldığını, yapının gücü ve dayanıklılığıyla ilgili bilgi için bazı deneylere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
binalar için mutlaka ayrıntılı inceleme yapılması gerektiğinin altını çizen güney, malzeme deneyi yapmak, beton karot numunesi almak gibi işlemleri sıraladı.
'vanlılar tetikte olmalı'
deprem bölgesinde artçı sarsıntıların ne kadar süreceğine bilimadamları net yanıt veremiyor. kocaeli üniversitesi jeofizik bölüm başkanı prof.dr. mithat fırat özer, "bugüne kadar olan artçıların zamana bağlı olarak dağılımı, halen aynı yüksek aktivite ile devam ettiğini gösteriyor. henüz güvenli zamana ulaşmadığımızın net göstergesi" dedi.
van'da birçok fayın iç içe geçtiğini belirten prof. dr. özer, depremle birlikte yer altındaki güç dağılımının bozulmasına dikkat çekti: "komşu fayları da yavaş yavaş, teker teker tetikliyor gibi. dolayısıyla sürekli büyük artçılar var. örneğin 17 ağustos'ta biz bu kadar çok sayıda yüksek artçı görmedik."
durumun halen kritik olduğunu vurgulayan özer, "insanlar, halen tetikte olmalı, hasarlı evlere girilmemeli" açıklamasını yaptı.
kaynak: ajanslar
kaynak: ajanslar
Yorumlar