Avrupa

Vizesiz Avrupa için imzalar atıldı

Vizesiz Avrupa için son şart olan geri kabul anlaşması Ankara'da imzalandı. İmzalarla, AB ve Türkiye vize muafiyeti diyaloğu da başlamış oldu. Sürecin en geç üç buçuk yılda tamamlanması hedefleniyor.

Haberin Öne Çıkanları

AB ile vize muafiyeti diyaloğu başlıyor

AB ile geri kabul anlaşması imzalanıyor

Sorularla Geri Kabul Anlaşması

Türkiye'ye kaçak geçiş yapmadıkları takdirde Suriyeli sığınmacılar geri kabul anlaşmasından etkilenmeyecek [AFP]

türkiye vatandaşlarının avrupa birliği ülkelerinden vize almak için çektiği çilenin bitmesine az kaldı. türkiye ve ab komisyonu vize muafiyeti ortak komitesi ilk toplantısını bugün yapacak.

ab topraklarına türkiye üzerinden yasadışı yollarla giden göçmenlerin ülkelerine iade edilmek üzere türkiye’ye gönderilmesini öngören ‘geri kabul anlaşması’ da imzalandı. 

anlaşmaya göre, türkiye üç yıl içinde, yasadışı göçmenlerin geri kabulu için gerekli olan altyapıyı oluşturacak. bu amaçla göçmen kabul merkezleri kuracak, sınır güvenliğini sağlamlaştıracak. bunu yaparken ab fonlarından da faydalanacak. bu süreç içinde hazır olmadığı sürece yasadışı göçmen iadesi almayacak. 

üç yıllık geçiş aşamasında vize muafiyeti görüşmeleri de sonlandırılacak. üç yılın sonunda, hala vize muafiyeti sağlanmamışsa ya da ab yükümlülüklerini yerine getirmemişse, türkiye’nin geri kabul anlaşmasını altı ay içinde feshetme hakkı olacak.

güney kıbrıs için ek deklarasyon

türkiye, ab ile imzaladığı her anlaşmada olduğu gibi geri kabul anlaşması’nda da bir ek deklarasyon yayınlayacak ve ‘türkiye’nin bu anlaşmanın tarafı olması, güney kıbrıs’taki yönetimi kıbrıs’ın tek temsilcisi olarak tanıdığı anlamına gelmez' diyecek.

başbakan: bir müjdem var

imza törenine başbakan recep tayyip erdoğan da katılacak. erdoğan, 7 aralık’ta yasadışı göçmenlerin barındırıldığı bir merkezinde de olduğu kırklareli ilinin pınarhisar ilçesinde, ab ile yeni bir süreç başlattıklarını belirtmişti. erdoğan, 16 aralık’ta açıklayacak ‘bir müjdesi’ olduğunu da söylemişti.

türkiye, ab adayı ülkeler içinde, ab topraklarına girebilmek için vatandaşlarının vize almasının zorunlu olduğu tek ülke. brezilya, meksika gibi kalabalık bazı ülkelerin vatandaşları dahi ab’ye gitmek için vize almak zorunda değil.

zorlu müzakereler

türkiye, ab’den vize muafiyetini ilk kez 2009 yılında istedi. bu istek dışişleri kaynaklarına göre ‘şaşkınlıkla’ karşılandı. ab, türkiye vatandaşlarının vizesiz avrupa’ya gidebilmesi için diğer ülkelerden de talep edilen üç şart öne sürdü; biyometrik pasaport, entegre sınır yönetimi ve geri kabul anlaşması.

türkiye biyometrik pasaport uygulamasına 1 haziran 2010’da geçti. aynı yıl entegre sınır yönetimi için de çalışmalara başladı. entegre sınır yönetimi eylem planını oluşturup uygulamaya koydu. bu çerçevede sınırlara termal kameralar yerleştirmeye başladı. türkiye, ab müktesebatına uyum sağlamak için sınır güvenliğini ordudan alıp içişleri bakanlığı'na bağlı olarak çalışacak sivil bir sınır güvenlik teşkilatı kurmayı da hedefliyor.

türkiye bu çalışmaları yaparken, ab tıpkı diğer ülkeler için hazırladığı gibi türkiye için de vizesiz seyahat yol haritası hazırladı. ancak türkiye, bu haritaya geri kabul anlaşması ya da vize muafiyetiyle ilgili olmayan bir çok nokta olduğu gerekçesiyle itiraz etti ve yol haritasını kabul etmeyeceğini açıkladı. bunun üzerine yaklaşık bir buçuk yıl önce müzakereler yeniden başladı.

fakat bu arada türkiye vize muafiyeti için şart koşulan geri kabul anlaşmasını 21 haziran 2012’de parafe etmekle birlikte onaylamadı, yol haritasının gözden geçirilmesini istedi. geri kabul ve vize muafiyetinin paralel süreçler olmasında ısrar etti.

‘meşruhatlı yol haritası’

türkiye, ab ile vize muafiyeti yol haritasını, daha önceki örneklerin aksine birlikte hazırlamayı önerdi. böylece, vize muafiyeti yol haritası, 2013 yılı içerisinde yapılan ortak çalışmalar doğrultusunda, türkiye’nin de hassasiyetleri göz önüne alınarak hazırlandı. bu ab için bir ilk oldu; daha önce vize muafiyeti alan ülkelerde vize muafiyeti, geri kabul anlaşmasının imzalanmasından yaklaşık bir buçuk sene sonra başlarken, türkiye için eş zamanlı olacak.

dışişleri bakanlığı’nın al jazeera’ya verdiği bilgiye göre, bu sayede ab müktesebatına yeni bir kavram sokulmuş oldu; meşruhatlı (bir maddenin açıklanması için yazılanlarla birlikte) yol haritası. bu, avrupa komisyonu’nun vize muafiyeti için çizdiği yol haritasının, türkiye’nin koyduğu şerhlerle birlikte kabul edilmesi anlamına geliyor.

thy kapsam dışı 

bu şerhlerden en önemlisi de, türk hava yolları’nın kapsam dışında bırakılması.

ab ile türkiye arasında uzlaşmaya varılan yol haritasına göre, geri kabul anlaşması, thy ile ab ülkelerine giden yasadışı göçmenlerin, türkiye’ye ve kaynak ülkelere yine thy ile gönderilmesinin önüne geçiyor.

böylece, thy’nin operasyonel kapasitesi kısıtlanmamış oluyor ve thy’nin olası zararları önlenmiş oluyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;