Avrupa
WikiLeaks'e medya tepkisi
WikiLeaks, gizli diplomatik yazışmalarda yer alan isimleri filtre etmeden yayınlamaya başlayınca, medya ortaklarından tepki gördü.
Haberin Öne Çıkanları
WikiLeaks şifreyi kaldırdı
Ortaklar tepkili

wikileaks'in yayınladığı tüm diplomatik belgeleri, bu kez editöryal bir filtrelemeden geçirmeden ve isimleri gizlemeden yayınlaması dünyanın önde gelen büyük medya kuruluşları tarafından şiddetle eleştirildi.
wikileaks, cuma günü, abd’ye ait 250 bin’den fazla gizli diplomatik yazışmanın şifre gerektirmeksizin, internet üzerinden erişilebildiği açıkladı.
wikileaks twitter hesabından 251 bin 287 adet diplomatik yazışmanın internette aranabilir kılındığını açıkladı. wikileaks belgeleri yayınlama kararını twitter takipçileri arasında perşembe günü yaptığı oylama sonucunda aldı.
afp haber ajansı da birçok denemesine rağmen konu hakkında yorum almak üzere wikileaks’ten yetkili kişilere ulaşamadığını açıkladı. wikileaks, guardian gazetesinin gizli belgelerin tamamına erişim sağlayan şifreyi sızdırmasının ardından bu kararı aldığını söylüyor. ingiliz gazete bu suçlamaları reddediyor.
haber kaynaklarını güvenliği konusunda endişe duyulması üzerine the guardian, wikileaks ile yaptığı anlaşmayı aralık ayında feshetmişti.
avrupa dış ilişkiler konseyi’nden jonas parello-plesner, al jazeera’ya yaptığı açıklamada “diplomasi artık şeffaf bir ortamda yaşanıyor. wikileaks’in gündeme getirdiği bu konuyu dikkate almalıyız. ama ne yazık ki ülke seçimi yanlış. abd zaten hesap verme zorunluluğunun ve gözetimin olduğu demokratik bir ülke” dedi ve ekledi: “gizli belgeler şeffaflık ilkesinin bulunmadığı ülkelere ait olsa çok daha ilginç olurdu.”
medya ortaklarından açıklama
wikileaks’in resmi medya ortakları ingiliz the guardian, amerikalı new york times, alman der spiegel, ispanyol el pais ve fransız le monde gazeteleri wikileaks tarafından sızdırılan belgeler arasından kendi seçtiklerini, kaynaklarda yer alan isimleri bir filtreden geçirerek yayınlıyorlardı.
yayın kuruluşları tarafından yapılan ortak açıklamada: “wikileaks’in dış işlerine ait gizli belgeleri redakte etmeden yayınlama kararını üzüntü ile karşılıyoruz. bu, haber kaynağını riske atabilir. wikileaks ile önceden yapmış olduğumuz anlaşmaya göre biz detaylı bir redaksiyon ve temizlik sürecinden sonra belgeleri yayınlama kararı almıştık. julian assange tarafından dün alınan karar tamamen ve yalnızca kendisine aittir.”
wikileaks’in geçen hafta içinde yayınladığı 134 bin gizli belgede, bilgi kaynaklarının isimlerini ve konusu geçen diğer kişilerin isimlerini koruma altına almayarak washington’ı kızdırmıştı.
abd’nin soruşturmayı derinleştirebilir
al jazeera washington muhabiri patty culhane konu ile ilgili şunları söyledi:
“yayınlanan son yazışmaların beyaz saray’da adı bile geçmedi. abd yönetimi özel bilgilerin yayınlamasını kınadı fakat içeriğin hiçbirini doğrulamadı. eğer abd hükümeti herhangi bir kişinin son sızıntılardan zarar gördüğünü kanıtlayabilirse, o zaman wikileaks’e bilgi sızdırmakla suçlanan asker bradley manning’in ciddi bir cezaya çarptırılması söz konusu olabilir. ayrıca abd adalet bakanlığı jullian assange’a karşı açtığı soruşturmayı sürdürüyor. eğer haber kaynaklarından birine zarar geldiği kanıtlanırsa, soruşturma çok daha ciddi boyutlara taşınabilir.”
Yorumlar