Somali'de kıtlık

Yardım eli Somali'ye uzandı

Başbakan, Somali'de felaketzedelerle buluştu, kendisine eşlik eden heyet ise uçak kazasının eşiğinden döndü.

Konular: Afrika, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Başbakan Somali'de

Yardım eli uzatıldı

Heyet ölümden döndü

Başbakan ve eşi, çocuklarını kaybeden aileleri teselli etti. Ümit Bektaş/Reuters

'Terör, yardımı engelliyor'

afrika çalışmaları araştırma ve uygulama merkezi'nden (açaum) günsu usanmaz, somali ile ilgili değerlendirme'de bulundu. al jazeera'ya konuşan usanmaz şunları söyledi: "eş şebab isimli terör örgütü, ülkenin çok büyük bir kısmının kontrolüne sahip olması, ülkeye yardım götürülmesini ve ülkede büyükelçilik açılmasını engelliyor.  örgüt, ülkenin büyük bir bölümünde güç sahibi olduğu gibi, başkentin bile bir bölümünde çatışma yaşanmasına sebep oluyor. somali’de yaşanan güvenlik sorununun baş sebebi olan terör sorunu, kıtlıkta da büyük rol oynuyor. afrika’daki kıtlık sorunu ile uğraşan diğer ülkeler ile somali’yi ayıran da budur. "

başbakan recep tayyip erdoğan ve somali ziyaretinde kendisine eşlik eden heyet, gece yarısı ankara’dan yola çıkarak sabahın erken saatlerinde ülkeye vardı.

kızılay'ın yardım kamplarını gezen başbakan, hem yardım paketlerini dağıttı hem de çocuklarını kaybeden ailelere baş sağlığı diledi. 

başbakan’a, eşi emine erdoğan, pek çok bakan, milletvekilli ve sanatçılar eşlik ediyor.

erdoğan’ın uçağında, başbakan yardımcısı bekir bozdağ, aile ve sosyal politikalar bakanı fatma şahin, sağlık bakanı recep akdağ, dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, gıda, tarım ve hayvancılık bakanı mehdi eker, ak parti genel başkan yardımcısı ömer çelik ve diyanet işleri başkanı mehmet görmez yer aldı.

sanatçılar ile milletvekilleri ise başkent mogadişu’ya giden ikinci uçaktaydı. ak grup başkan vekili mustafa elitaş, tobb başkanı rifat hisarcıklıoğlu, doğan holding yönetim kurulu başkanı arzuhan doğan yalçındağ, ito başkanı nevzat yalçıntaş, sanatçılar ajda pekkan, sertap erener, muazzez ersoy, nihat doğan, gazeteciler ve koruma ekibi ve bazı milletvekilleri bu uçakta bir aradaydı. 

somali’ye umut ve yardım eli

başbakan erdoğan'ı mogadişu uluslararası havalimanı'nda somali cumhurbaşkanı şeyh şerif ahmed resmi törenle karşıladı. somalili çocuklar, erdoğan'a çiçek vererek sevgi gösterisinde bulundu. erdoğan, karşılama töreninin ardından cezire bölgesinde kızılay tarafından oluşturulan kampı ziyaret etti. çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu somalilerle sohbet eden başbakan erdoğan, gıda kolilerini ihtiyaç sahibi somalilere dağıttı.

bebeğini dün kaybeden somalili bir kadına baş sağlığı dileyen başbakan, bu bölgeye en kısa zamanda hastane kurulacağını bildirdi.  erdoğan, kampta kalan mültecilerin yıkanmaları için su imkanı sağlanması talimatı da verdi. 

başbakan erdoğan'ın kızı esra albayrak da gazetecilerin sorusu üzerine, bu ziyaretin insanlığın dikkatini bölgeye çekmesi açısından bir fırsat olmasını diledi. albayrak, kızılay'ın çadır kentinin gayet iyi durumda olduğunu da sözlerine ekledi. 

büyük tehlike atlattılar

erdoğan'a eşlik eden heyet ölümden döndü. sanatçılar ve milletvekillerini taşıyan türk hava yolları'na ait boeing 737-800 tipi 'ordu' uçağı, iniş yaparken pilotlar pist üzerinde köpek gördü.

uçak, köpeğe çarpmamak için manevra yapınca, sağ kanadın ucu sert bir yere sürtündü.

uçakta hissedilen sarsıntı sonrasında, olası bir kazanın eşiğinden dönüldü. heyet, sağ kanadı hasar gören uçaktan sağ salim inmeyi başardı. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;