Yemen

Yemen görüşmeleri Doha'da

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal Bin Omer, Yemen’de yaşanan krize çözüm bulunması amacıyla düzenlenecek diyalog görüşmelerinin Katar’ın başkenti Doha’da yapılacağını bildirdi.

Konular: Ortadoğu
İran Yemen'deki Şii Husilere destek veriyor, Suudi Arabistan Tahran'ın müdahalesine karşı çıkıyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

bm temsilcisi, pazartesi günü bm güvenlik konseyi’ne, görüşmelerin doha’da yapılacağını, anlaşmaya varılması durumunda, anlaşmanın suudi arabistan’ın başkenti riyad’da imzalanacağını bildirdi.

bin omer, güvenlik konseyi ülkelerini, yemen’in iç savaşa doğru gittiği ve uluslararası camianın gereken adımları atmaması durumunda ülkenin parçalanacağı konusunda uyardı.

bm güvenlik konseyi yaptığı toplantının ardından cumhurbaşkanı hadi’ye desteğini açıklayarak yemen’in bütünlüğüne vurgu yaptı.

cemal bin omer, salı günü yemen’de krizin tarafı olan gruplara çağrılar yapacak.

abd yemen büyükelçisinin sözleri

abd’nin yemen büyükelçisi matthew tauler, yemenli grupların görüşmelerde yetki paylaşımı konusunda anlaşacaklarından umutlu olduğunu söyledi.

tauler, reuters’a yaptığı açıklamada, kendilerine fırsat sunulması durumunda bir biriyle savaşan grupların yetki paylaşımı konusunda bir uzlaşıya varacak iradede olduğunu dile getirerek, ‘tüm taraflar yönetimi paylaşmadan başka alternatiflerinin olmadığını farkında’ ifadelerini kullandı.

abd büyükelçisi, husilerin de ülkeyi suriye’ye çevirecek adımların sorumluluğunu almak istemeyeceklerini vurguladı.

suudi arabistan dışişleri bakanı'nın uyarısı

suudi arabistan dışişleri bakanı suud faysal, pazartesi günü yemen’deki krizin barışçıl yollarla çözülmemesi halinde bölge ülkelerinin 'saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağını' söylemişti.

ülkeyi ziyaret eden ingiltere dışişleri bakanı philip hammond ile ortak basın toplantısı düzenleyen suud faysal, “yemen'deki sorunun siyasi ve barışçıl yollarla çözülmesini umut ediyorum ama bu gerçekleşmezse bölge ülkeleri saldırganlığa karşı gerekli adımları atacaktır. elimizden geldiğince yemen devlet başkanı mansur hadi’ye destek vereceğiz. bunu sadece bir tarafı savunmak için değil yemen’in istikrarını sağlamak için yapacağız” ifadelerini kullandı.

riyad ilk kez yemen'deki iran varlığına karşı bu kadar net ve sert bir ton kullanıyor.

kritik kent husilerin

şii husiler son olarak taiz havaalanı ve vadi'l kadı bölgesinde bulunan yargı binalarını kontrol altına aldıktan sonra taiz kentini tamamen ele geçirmişti.

afp’ye konuşan yemenli yetkililere göre, devrik cumhurbaşkanı ali abdullah salih, taiz’i ele geçirerek aden’e ilerleyen husi güçlerine destek veriyor.

husiler, yaklaşık 20 askeri araçla hiçbir direnişle karşılaşmaksızın yemen'in güneyindeki taiz kentine girmişti.

al jazeera muhabirinin aktardığı bilgilere göre ise, özel kuvvetlere ait kıyafetler giyen husilere bağlı yaklaşık 400 silahlı, sana’dan taiz havaalanına getirildi. silahlı güçler, aden ve dali kentlerine doğru ilerlerken zimar kentini de ele geçirmişti.

ülkenin kuzeyindeki başkent sana ile yemen'in güneyindeki büyükşehir aden arasında geçiş noktası konumundaki 615 bin nüfuslu taiz kenti kuzeyi kontrol eden husiler ile güneye egemen olan merkezi yönetim ve sünni aşiretler açısından stratejik önemde.

2014 yılında başkent sana, amran ve hudeyde kentlerini ele geçirerek kuzeyden güneye doğru yayılmacı bir strateji izleyen husiler taiz'den sonra, cumhurbaşkanı abdurrabbu mansur hadi'nin husilere karşı geçici olarak yönetim merkezi ilan ettiği aden kentini ele geçirmeyi hedefliyor.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;