Haber
Yemen ordusu El Kaide'nin peşinde
Şiddetli çatışmalara sahne olan ülkenin güneyinde askeri birlikler 30 örgüt üyesini öldürdü, hava saldırısında siviller hedef oldu.
Konular:
Ortadoğu

yemen ordusunun ülkenin güneyindeki el kaide örgütüne yönelik operasyonları dördüncü gününe girerken, pazartesi gecesi ve salı sabahı 30 örgüt üyesi öldürüldü. yönetimden yapılan resim açıklamaya göre, abd destekli hava saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısı 12.
resmi ve yerel kaynaklar, güneydeki ciar kentindeki el cebeleyn bölgesinde, yemen ordusu ve el kaide üyeleri arasında gece şiddetli çarpışmaların gerçekleştiğini, askerlerin el kaide'nin kontrolündeki kentte ilerlemeye çalıştığını bildiriyor.
gece boyu süren ve salı günü de devam eden çatışmalarda, sekiz el kaide mensubu ve bir askerin öldüğü, somalili iki islamcının da sağ yakalandığı aktarılıyor.
uçaklar araçları bombaladı
ayrıca salı sabahı ciar'da, örgüt üyelerinin bulunduğundan şüphelenilen iki araç, hava saldırısıyla vuruldu. resmi açıklamaya göre, araçlarda seyahat eden yedi yolcuyla çevredeki evlerde yaşayan üç kişi hava saldırısında öldü.
görgü tanıkları, ikinci hava harekatının da aynı bölgeye gerçekleştiğini ve toplanan kalabalığın hedef olduğunu bildiriyor. görgü tanıklarına göre, ikinci bombardımanda yaşamını yitiren altı kişinin tamamı sivil.
cebel yusuf'da çatışma
güneydeki levder kentinde yer alan cebel yusuf dağı çevresinde de, askerler ve el kaide üyeleri karşı karşıya geldi. çatışmada 12 el kaide mensubuyla orduya destek veren yerel kabilelerden beş savaşçı öldü.
yemen'de 2011'in başından beri devam eden hükümet karşıtı protestolar, ülkenin güneyinde etkinliğini sürdüren el kaide örgütünün elini güçlendirdi.
özellikle kendisine ensar eş-şeria adını veren silahlı bir örgüt de, aynı dönemde ülkenin güneyindeki bazı kasabaları ele geçirdi. el kaide'den etkilenen ensar eş-şeria'ın söz konusu örgütle operasyonel bir bağının bulunup bulunmadığı bilinmiyor.
pentagon yemen'e eğitmen gönderiyor
washington yönetimi ise, abdurrabbuh mansur hadi'nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğu şubat ayından bu yana ülkedeki hava saldırılarını artırdı. ayrıca, pentagon, geçtiğimiz hafta, ordu birliklerini eğitmek için yeniden yemen'e özel görevli personelini göndereceğini ilan etti.
yemen'deki islamcı örgütlerin güçlenmesi, abd'yi endişelendirdiği kadar ülkenin en büyük komşusu suudi arabistan'da da kaygıları büyütüyor. riyad yönetimi, örgütün kızıl deniz'e giden petrol güzergahı üzerinde eylem yapmasından endişe duyuyor.
el kaide'nin ağır misillemesi
ensar eş-şeria, mayıs ayı içerisinde, el kaide'nin arap yarımadası'ndaki lideri nasır el vuheysi'nin talimatı üzerine rehin tuttuğu 70 yemen askerini serbest bıraktı.
el kaide örgütü, geçtiğimiz hafta iki liderinin öldürülmesine misilleme yapmış ve zincibar'da düzenlediği baskınlarda aralarında subayların da bulunduğu 32 askeri öldürmüştü.
kaynak: ajanslar
kaynak: ajanslar
Yorumlar