Yemen

Yemen'de mezhep çatışması

Yürürlüğe konan KİK planı çerçevesinde Selim Besindva başbakan olarak atandı. Ülkede Şii-Sunni çatışmaları ise tırmanışa geçti. Olaylarda 35 kişi öldü.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Besindva başbakan

Mezhep çatışmaları arttı

35 kişi öldü

Salih rejimine karşı yürüttüğü muhalefetle bilinen Besindva, 1993-94 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapmıştı. [Reuters]

11 aydır sürüyor

orta doğu ve kuzey afrika’daki müslüman nüfuslu ülkelerde demokratik reform talebiyle gösteriler başlatan ‘arap baharı’ hareketi, yemen’e şubat ayında ulaşmıştı. yoksulluk, düşük hayat standardı ve yolsuzluklardan bunalmış olan halkın on binlerin katılımıyla düzenlediği eylemler, sokak gösterileri, birçok kez kanlı şekilde bastırılmıştı. 

yemen’de devlet başkanı ali abdullah salih’in imzaladığı körfez işbirliği konseyi’nin (kik) planıyla yetkilerini devralan yardımcısı abdurabbuh mansur hadi, başbakanlık görevine muhammed selim besindva'yı getirdi.

besindva, kik planı çerçevesinde ocak ayında düzenlenmesi öngörülen ancak 21 şubat'a çekilen seçimlere kadar ulusal geçiş konseyine (ugk) de liderlik edecek. salih rejimine karşı yürüttüğü muhalefetle bilinen besindva, 1993-94 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapmıştı.

kuzeyde mezhep çatışması

öte yandan ülkede ocak ayından beri devam eden ve salih'in istifasını isteyen halk ayaklanmalarının sebep olduğu siyasi krizle birlikte mezhep çatışmaları da tırmanışa geçti.

başkent sana'nın kuzey bölgelerinde devam eden şii hutiler ve sünniler arasındaki çatışmalarda savunma bakanlığından yapılan açıklamaya göre ölü sayısı 35'e yükseldi.

hutiler güvenlik güçleri ile sık sık silahlı çatışmalara girerken, isyancıların zayıflayan salih rejimi karşısında eylemlerini bölgede yaşayan sünnilere çevirmesi olası bir mezhep çatışması ihtimallerini arttırıyor.

2006 yılından beri yemen hükümetini tanımayan ve güvenlik güçleriyle çatışma içerisinde olan hutilerin bölgede faaliyet gösteren selefi okullarına yönelik baskınları sonucu birçok sünni hayatını kaybetmişti.

yemen devlet başkanı ali abdullah salih, riyad’da çarşamba günü yetki devri anlaşmasını imzalamış ve  cumartesi günü ülkeye geri dönmüştü. salih, kik anlaşmasıyla yargılanmayacağını garanti altına almıştı. ancak anlaşmanın bu maddesi iktidar karşıtları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

başkent sana'da  yaşanan gösteriler sırasında, güvenlik güçleri ile ordudan ayrılan gruplar arasında çatışma çıkmış, ordu sözcüsü yaptığı açıklamada, iki taraftan da birer kişinin öldüğünü belirtmişiti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;