Yemen
Yemen'de 'Salih yargılansın' çağrısı
Gençlik hareketi, Devlet Başkanı'nın Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevki için BM'ye mektup gönderdi.
Haberin Öne Çıkanları
Ban-ki Moon'a mektup
'En az 861 kişi öldü'
Sana'da oturma eylemleri

yemen’de aylardır süren isyanın arkasındaki gençlik hareketi, devlet başkanı ali abdullah salih’in uluslararası ceza mahkemesi’nde yargılanmasını istedi. hareketin organizatörleri cumartesi günü birleşmiş milletler’e (bm) bir mektup gönderdi.
bm genel sekreteri ban ki-moon’a hitaben yazılan mektupta, "bm’ye, salih’i, oğullarını ve çetesini, barışçıl göstericilere karşı işledikleri suçlar nedeniyle uluslararası ceza mahkemesi’ne sevketmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadesi yer aldı. yemenli gençler, uluslararası topluma da, 'salih’in, ailesini ve rejimin destekçilerinin' mal varlıklarının dondurulması ve salih rejmine silah satışının derhal durdurulması çağrısında bulundu.
gençlik hareketinin organizatörleri, salih’in istifası talebiyle ocak ayında başlayan gösterilerde şu ana kadar en az 861 kişinin öldüğünü, 25 bin kadar kişinin de yaralandığını belirtti. hareket yemen’in başkenti sana’daki ’değişim meydanı’nda şubat ayından bu yana rejim karşıtı oturma eylemleri düzenliyor.
defalarca salih karşıtı güçlerin saldırısına maruz kalmalarına karşın, yemenli gençler meydandan ayrılmamakta direniyor. salih, amerika birleşik devletleri (abd), birleşmiş milletler (bm) ve körfez ülkelerinin çağrılarını dinlemeyip; istifa etmeyi ve görevini yardımcısı abdurabbu mansur hadi’ye devretmeyi reddetmişti.
el kaide'ye karşı destek
abd yönetimi de salih yönetimininin ülkedeki gösterileri güç kullanarak bastırmasını kınamıştı. ancak washington, yemen’de salih rejimini, el kaide’ye karşı verdiği mücadelede desteklemeyi sürdürüyor. el kaide savaşçıları daha önce yemen’in güneyindeki eyaletlerde bazı kentlerle kasabaları ele geçirmişti.
salih koltuğunu sağlama almak için, abd’ye ülkesinde daha rahat hareket etme fırsatı tanıyor. uzun dönem boyunca abd’nin ülkede el kaide şüphelilerini sorguya çekmesine direnen salih artık washington’a bu fırsatı tanıyor.
orta doğu ve kuzey afrika’daki müslüman nüfuslu ülkelerde demokratik reform talebiyle gösteriler başlatan ‘arap baharı’ hareketi, yemen’e şubat ayında ulaşmıştı. yoksulluk, düşük hayat standardı ve yolsuzluklardan bunalmış olan halkın on binlerin katılımıyla düzenlediği eylemler ve sokak gösterileri, birçok kez kanlı şekilde bastırılmıştı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar