Yemen
Yemen'de Şii Sünni çatışması
Ülkenin kuzeyindeki Sadaa eyaletinde meydana gelen mezhep çatışmalarında 22 kişi öldü.
Haberin Öne Çıkanları
Sadaa'yı kontrol ediyorlar
Selefi okullara saldırıyorlar
Havacılar isyan etmişti

yemen’in kuzeyinde isyancıların kontrolündeki kasabalarda şii ve sünni gruplar arasındaki çatışmalar devam ediyor.
şii isyancılara yakın kaynaklar, sunni grupların kendilerine sadaa eyaletindeki hacca ve kataf’ta saldırdıklarını belirtti. bu bölgeler son aylarda mezhepler arası çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölgelerden.
şii kaynaklar iki bölgede toplam 22 kişinin öldüğünü belirtti.
şii isyancılar, suudi arabistan sınırındaki sadaa bölgesini kontrolünü geçen yıl devlet başkanı ali abdullah salih’e bağlı güçlerle girdikleri mücadele sonucu ele geçirmişlerdi.
2006 yılından beri yemen hükümetini tanımayan ve güvenlik güçleriyle çatışma içerisinde olan şii isyancılar, bölgede faaliyet gösteren selefi okullarına yönelik baskınları sonucu birçok sünni hayatını kaybetmişti.
yemen’deki siyasi istikrarsızlık ülkede farklı silahlı grupların çeşitli bölgeleri kontrol altına almasına neden oldu.
güneyde de çatışma var
yemen’in güneyinde ise islamcı silahlı gruplar, abyan eyaletinde birçok kasabanın kontrolünü ele geçirdi. yüzlerce kişi şiddet olayları yüzünden yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. ülkenin güneyindeki aden kentinde yüzlerce kişi mülteci durumuna düştü.
aden’den bir yetkili, ordu komutanlarından sanad badr abdullah’ın, bir suikast girişimine maruz kaldığını ancak yara almadan kurtulduğunu belirtti.
yemen’de hava kuvvetleri komutanı ve devlet başkanı ali abdullah salih’in üvey oğlu olan muhammed salih’in görevinden ayrılmasını isteyen subaylar da isyan etmişti.
isyan 22 ocak pazar günü başkent sana‘daki uluslararası havaalanında başlamış, kısa sürece sana’nın yanısıra el anad, taiz ve hodeyda’ya da yayılmıştı.
salih yemen'den ayrıldı
öte yandan yemen devlet başkanı salih, 22 ocak’ta devlet televizyonuna bir açıklama yaparak halkından 33 yıllık iktidarı boyunca yapmış olabileceği hatalar için özür dilemiş ve sürpriz bir şekilde yemen'den ayrılmıştı.
salih, açıklamasında abd’de tedavi sürecinin bitmesinin ardından ülkesine döneceğini ve iktidar partisinin başkanı olarak görevine devam edeceğini kaydetmişti.
yemen meclisi, görevi bırakması karşlılığında, 33 yıl iktidarda kalan salih'e yargı muafiyeti getiren yasayı cumartesi günü onaylamıştı. onaylanan son yasa, salih'in yardımcılarına da 'kısmi dokunulmazlık' getiriyor. bu kişiler, 'siyasi davalarda’ dokunulmazlıktan faydalanabilecek. yemen meclisi ayrıca, salih'in yardımcısı abdurabbuh mansur hadi’nin, 21 şubat'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmasına onay vermişti.
salih'e yönelik dokunulmazlık yasası ise yemen'de şiddet olaylarının son bulması amacıyla körfez işbirliği konseyi (kik) tarafından hazırlanan yetki devrine yönelik anlaşmanın hükümlerindendi.
yeni yasa ise yemen'de büyük tepkiye yol açmış, gösterilere katılan on binlerce kişi, devlet başkanı ali abdullah salih’in ülkedeki şiddet olaylarından dolayı yargılanmasını engelleyecek dokunulmazlık yasasını protesto etmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar