Yemen

Yemen'de teknokrat hükümetine onay

Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de siyasi partiler, teknokrat hükümetinin kurulması için onay verdi.

Konular: Ortadoğu
Haziran ayında petrol fiyatlarına yapılan zam üzerine Yemen’de kitlesel gösteriler yapıldı. [Fotoğraf: Getty]

yemen'de yönetim ile başkent sana'ya giren husiler arasında 21 eylül'de "barış ve ulusal ortaklık" anlaşması imzalanmıştı. aralarında şii ensarullah hareketi (husiler) ile ayrılıkçı güney hareketi'nin de bulunduğu siyasi parti ve hareketler, anlaşmanın ardından görüşmelerde bulundu; yemen cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi ve hükümeti kurmakla görevlendirilen halid bahhah'a teknokrat hükümeti kurma konusunda onay verdi.

sana’daki al jazeera muhabiri omar al saleh, “bu, ülkeyi saran krizi aşmak için çok önemli bir gelişme” dedi.

cumhurbaşkanı hadi, barış ve ulusal ortaklık anlaşması maddeleri çerçevesinde 8 ekim'de basın ofisi müdürü ahmed avad bin mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmişti. ancak gelen tepkiler üzerine mübarek görevi kabul etmediğini açıklamıştı.

hadi, daha sonra bu görevi, siyasi çevrelerin üzerinde uzlaştığı halid mahfuz bahhah'a vermişti.

şiddetin önüne geçilemiyor

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.

husiler yayılmaya çalışıyor

şii husiler, 18 ekim cumartesi günü rada’yı hükümet güçlerinin direnişiyle karşılaşmadan ele geçirmişti. ancak bölgedeki aşiret mensubu silahlı grupların karşılık vermesi sonucunda çatışmalar yaşandı.

husiler, yemen’in çeşitli kentlerinde yayılmaya çalışıyor. bazı bölgelerde hem aşiret mensubu silahlı gruplar hem de el kaide’ye bağlı gruplar ile husiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

şia'nın zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu "husi hareketi" 1992'de hüseyin bedir husi tarafından kuruldu.

hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından yemen ordusu ile husiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;