Yemen
Yemen'de yemin gününde intihar saldırısı
Devlet Başkanı Hadi'nin resmen göreve başladığı gün Mukalla'da Başkanlık Sarayı hedef alındı. En az 26 kişi öldü.
Konular:
Ortadoğu
Haberin Öne Çıkanları
'El Kaide üstlendi'
'İntikam aldık'
Hadi yemin etti

yemen'in güneydoğusundaki mukalla kentinde başkanlık sarayı'nın girişinde bomba yüklü araın infilak etmesi sonucu en az 26 kişi öldü, 30 kişi de yaralandı. ölenlerin tamamını, devlet başkanı'nın özel güvenlik birimi cumhuriyet muhafızları oluşturuyor.
ingiliz reuters haber ajansı saldırıyı el kaide'nin üstlendiğini ve örgütün 'cumhuriyet muhafızları'nın işlediği suçların intikamını almak amacıyla' bu eyleme imza attığını duyurdu.
yemen'in başkenti sana'dan bildiren al jazeera muhabiri hashem ahelbarra ise saldırının 'el kaide'nin izlerini taşıdığını' ancak örgütün saldırının arkasında olduğunun henüz doğrulanamadığını aktardı.
ahelbarra, "el kaide'nin mukalla'da ilk saldırısını 2002'de düzenlediğini ve bu eylemde fransız bir petrol tankerini hedef aldığını, olay sonrası uluslararası toplumun örgütün yemen'in doğusundaki faaliyetlerini daha yakından takip ettiğini kaydetti.
al jazeera muhabirinin dikkat çektiği bir diğer nokta da, yemen'in güneyindeki ayrılıkçıların da, saldırının düzenlendiği bölgede çok aktif olmaları.
hadi yemin etmişti
saldırı, yemen devlet başkanı abdurabbuh mansur hadi’nin, halk meclisi'nde yemin ederek resmen göreve başladığı gün düzenlendi. yemini sonrası bir konuşma yapan hadi, bölünmenin eşiğine gelen ülkede yeni dönemin istikrar, güven ve refah getireceğini söylemişti.
seçimlerin tüm kesimlere geçmişten ders alma sorumluluğu yüklediğini vurgulayan hadi, ülkenin yeni sıkıntıları ve iç karışıkları kaldıracak gücü olmadığını belirtmişti.
hadi konuşmasında, yapılan seçimin tüm siyasi partilere, halka acıları unutturma sorumluluğu yüklediğini vurgulayarak, "devrime giden yolda hayatını kaybeden tüm şehitleri saygıyla anıyoruz" ifadesini kullanmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar