Yemen
Yemen'deki af girişimine tepki
Göstericilere karşı şiddet kullanan kişilerin affedilmesi için parlamentoya teklif sunulması, BM tarafından 'hukuka aykırı' bulundu.
Haberin Öne Çıkanları
BM politikası açık
Genel af yapılamaz
Salih de affetmişti

birleşmiş milletler (bm) insan hakları yüksek temsilcisi navi pillay, yemenli yetkililerin parlamentoya sunmaya hazırlandığı genel af yasası tasarısını eleştirdi. pillay, yaptığı yazılı açıklamada, bu yasanın uluslararası suç işleyenlerin mahkemeye çıkışını engelleyebileceğini belirtti.
pillay, uluslararası hukuk ve bm'nin politikasının bu konuda açık olduğunu belirterek, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar, soykırım, insan haklarının ihlalleri gibi suçlar da dahil olmak üzere uluslararası suçlardan sorumlu tutulacakların mahkemeye çıkmasını engellemesi halinde genel aflara izin verilmediğini vurguladı.
bm yüksek temsilcisi, böyle bir genel affın insan hakları konusunda yemen'de uluslararası yükümlülükleri ihlal edebileceğine dikkati çekti.
üçüncü af
ülkede daha önce tutuklanan eylemcilerin salıverilmesi amacıyla af kararı alınmıştı. içişleri bakanlığı, aralık ayında ülkede 11 ay boyunca süren iktidar karşıtı ayaklanmalar sırasında gözaltına alınanların tümünün serbest bırakılması emrini vermişti.
eylemciler, ayaklanmaların başlamasından bu yana başkent sana’nın hapishanelerinde en az bin 400 kişinin tutulduğunu söylüyor.
yemen’in yetkilerini yardımcısına devreden eski başkanı ali abdullah salih, 28 kasım’da halk isyanına katılanları affettiğini açıklamıştı.yemen devlet televizyonu, salih’in ülkede siyasi kriz süresince ‘yanlışa düşmüş’ olanlar için genel af ilan ettiği duyurmuş, ancak suça karışan ve başkanlık sarayına düzenlenen saldırıya katılanların af kapsamına alınmadığını belirtmişti.
haber, salih’in artık böyle bir yetkisi olmadığını ifade eden muhalifler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
ocak'tan beri sürüyor
yemen’de halk 33 yıldır iktidarda bulunan ali abdullah salih’in görevi bırakması için ocak ayından bu yana gösteriler düzenliyor.
salih, riyad’da imzaladığı anlaşmayla ülkede bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasının önünü açmış ve yargılanmayacağının da garantisini almıştı.
ancak anlaşma ülkedeki muhalifleri memnun etmemiş, salih’in yargılanmasını isteyen çok sayıda kişi gösterileri sürdürmüştü.
yemen’de devlet başkanı ali abdullah salih’in yetkilerini devrettiği yardımcısı abdurabbuh mansur hadi, başbakan olarak muhalif muhammed basindva’yı atamıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar