Ortadoğu
Yemenliler tedavi için Türkiye'de
Ülkelerinde tedavi sırası gelmeyen 33 kişi, uçakla başkent Ankara'ya getirildi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu yaralıları havaalanında karşıladı.
Haberin Öne Çıkanları
Yedi refakatçi geldi
Karman aracı oldu
İsyan şubatta başladı

yemen'deki halk ayaklanmasında yaralanan ve ülkelerinde tedavi edilemeyen 33 kişi, yedi refakatçi ile birlikte türkiye'ye getirildi. uçakla başkent ankara'ya iniş yapan hastalar, türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu tarafından karşılandı.
hastalar, davutoğlu'yla görüşmelerinin ardından sağlık bakanlığı dışilişkiler ve ab genel müdürü dr. öner güner ve yemen koordinatörü dr. kemal aydın tarafından yenimahalle devlet hastanesi'ne sevkedildi.
yaralıların durumunun çok kritik olmadığını söyleyen güner, "biz önce bir muayeneden geçireceğiz hastaları. ondan sonra da gerekli olan tıbbi müdahalelere başlanacak'' dedi.
çarşamba sabahı türkiye'ye getirilen yaralılarla ilgili süreç, nobel barış ödülü sahibi yemenli gazeteci yazar tevekkül karman'ın davutoğlu'nu ziyaretiyle başladı.
karman'ın olaylarda yaralanan çok fazla kişi olduğunu söylemesi üzerine davutoğlu, yaralıların tedavisinin türkiye'de sürdürülmesi için ilk adımı attı.
isyandan geçiş sürecine
orta doğu ve kuzey afrika’daki müslüman nüfuslu ülkelerde demokratik reform talebiyle gösteriler başlatan 'arap baharı' hareketi, yemen’e şubat ayında ulaşmıştı.
yoksulluk, düşük hayat standardı ve yolsuzluklardan bunalmış olan halkın on binlerin katılımıyla düzenlediği eylemler, sokak gösterileri, birçok kez kanlı şekilde bastırılmıştı.
yemen'in eski devlet başkanı ali abdullah salih, 22 ocak’ta devlet televizyonuna bir açıklama yaparak halkından 33 yıllık iktidarı boyunca yapmış olabileceği hatalar için özür dilemiş ve ülkeden ayrılmıştı.
salih, açıklamasında abd’de tedavi sürecinin bitmesinin ardından ülkesine döneceğini ve iktidar partisinin başkanı olarak görevine devam edeceğini kaydetmişti.
yemen meclisi, görevi bırakması karşlılığında, 33 yıl iktidarda kalan salih'e yargı muafiyeti getiren yasayı onaylamıştı. onaylanan son yasa, salih'in yardımcılarına da 'kısmi dokunulmazlık' getiriyor. bu kişiler, 'siyasi davalarda’ dokunulmazlıktan faydalanması garantilenmişti.
yemen meclisi ayrıca, salih'in yardımcısı abdurabbuh mansur hadi’nin, 21 şubat'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmasına onay vermiş, hadi mart ayında düzenlenen seçimlerde tek aday olarak yarışarak başkanlık koltuğuna oturmuştu.
güvenlik sorun
ancak yemen’deki devletbaşkanlığı seçimleri ülkede bazı grupların tepkisini çekti. seçim boykot çağrıları ve şiddet olaylarının gölgesinde gerçekleşti.
ülke genelinde sandıkların bulunduğu seçim merkezlerine çok sayıda saldırı düzenlendi.
bu gruplar seçimlerin salih’in iktidarını sona erdirmekle birlikte salih yanlılarını iktidardan uzaklaştırmayacağı için etkisiz olacağını düşünüyor.
bir süredir saldırılarını sıklaştıran el kaide örgütü ise, hükümetin çözümü için çaba gösterdiği en önemli sorunlar arasında yer alıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar