Suriye'de iç savaş

Yermuk’ta açlıktan ölümler artıyor

Suriye Genel Devrim Konseyi, rejim güçlerinin kuşatması altındaki Yermuk Mülteci Kampı’nda açlıktan ölenlerin sayısının 126’ya yükseldiğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye'nin tüm bölgelerine insani yardım götürülmesini öngören BMGK tasarısına rağmen Yermuk'taki çatışmalar nedeniyle yardımlar ulaştırılamıyor [AA-Arşiv]

suriye genel devrim konseyi'nin (srgc) açıklamasında, başkent şam’ın güneyinde yer alan ve sekiz aydan bu yana esed rejiminin ablukası altında bulunan kampta çarşamba günü muhammed halid abdullah ve muhammed diyb zeyn adlı iki kişinin daha açlık sebebiyle hayatını kaybettiği duyuruldu.

son ölümlerle filistinli mültecilerin kaldığı kampta açlıktan ölenlerin sayısı 126’ya yükseldi.

konsey ayrıca, bölgeye yeterli sayıda insani yardım gönderilemediği, esed rejiminin son dönemlerde yermuk bölgesini ağır silahlarla vurduğu ve çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

pazartesi günü esed rejimine bağlı güçler ve muhalifler arasındaki şiddetli çatışmalar sebebiyle yermuk’a giden bm yardımları askıya alınmıştı.

varil bombalı saldırılar

halep'te ise rejimin varil bombalı saldırıları sürüyor. suriye yerel koordinasyon komitesi, suriye ordusuna ait helikopterlerin halep’te muhaliflerin denetiminde olan iki bölgeye toplam 27 varil bombası attığını, saldırılarda birçok yerleşim yerinin hasar gördüğünü duyurdu.

açıklamada ayrıca, şam’ın kuzeyindeki yebrud’un 22 günden beri rejimin ağır ateşine maruz kaldığı ve bölgede zaman zaman esed güçleri ile muhalifler arasında çatışmaların yaşandığı bildirildi.

açıklamaya göre, golan bölgesindeki kuneytra kentine bağlı nasiriye köyüne de rejim varil bombalarıyla saldırdı.

özgür suriye ordusu’na (öso) bağlı birlikler ise idlib’in han seyhun bölgesinde bulunan halep-şam yolundaki bir askeri kontrol noktasını ele geçirdi.

bmgk, yardım tasarısını kabul etmişti

bm güvenlik konseyi kısa süre önce suriye’nin tüm bölgelerine yardım girişine izin verilmesini öngören bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etmişti.

tasarı, sınırlardan yardım geçişine izin verilmesi, varil bombalı saldırılar da dâhil her türlü hava harekâtı ve bombardımanın sonlandırılması, bu maddelere uyulmaması halinde ise suriye rejimine yönelik ‘bazı adımların’ atılmasını içeriyor.

suriye’de yaklaşık 140 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaş üçüncü yılını doldurmak üzereyken, ülkedeki insani durum felaket boyutuna ulaşmış durumda.

son aylarda yermuk kampı ve aylardır rejimin kuşatması altında olan humus kentine insani yardım girişi sağlanmıştı.

ancak ülkenin hemen her yerinde rejimin kuşatması altında bulunan veya ulaşılması zor olan çok sayıda bölge var.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;