Sağlık

Yılda 162 bin kişi kansere yakalanıyor

Sağlık Bakanlığı Türkiye’de kanser görülme sıklığının erkeklerde yüz binde 269,7; kadınlarda ise yüz binde 173,3 olduğunu açıkladı. Bakanlığa göre erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise meme kanseri görülüyor.

Konular: Kanser

Haberin Öne Çıkanları

Türkiye'de 81 ilde 130 erken tanı merkezi var.

Yerli kemoterapi ilaçları üretilmeye başladı.

Kanser tedavisine ücretsiz ulaşılabiliyor.

Türkiye'de yılda 162 bin kişi kansere yakalanıyor.
Türkiye'de yılda 162 bin kişi kansere yakalanıyor. [Shutterstock]

sağlık bakanlığı türkiye kanser verilerini açıkladı. bakanlığın istatistiklerine göre türkiye’de bir yılda 162 bin kişi kansere yakalandı. kanser, erkeklerde yüz binde 269,7; kadınlarda ise yüz binde 173,3 oranında görüldü. erkeklerde en sık yüzde 28 ile akciğer, kadınlarda ise yüzde 24 ile meme kanserinin görüldüğü açıklandı.

erken tanı için 81 ilde 134 merkez var

sağlık bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada her ilde en az 1 tane olmak üzere toplam 134 kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi (ketem) bulunduğunu bu merkezlerde; meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetlerinin ücretsiz olarak verildiğini belirtti. bakanlık kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmeleri için 130 adet mobil ketem aracının da hizmete gireceğini ifade etti.

yerli kemoterapi ilaçları üretilmeye başlandı

açıklamada bakanlığın tedaviyle ilgili yerli üretim çalışmaları hakkındaki bilgi de yer aldı:

“kanser  hastalarımız için yerli ağrı kesici ilaç üretimi çalışmaları tamamlanmıştır. yine ilk defa yerli kemoterapi ilaçları üretilmeye ve hatta ihraç edilmeye başlanmıştır. 2013 yılı içerisinde yerli tam otomatik ilaç hazırlama cihazlarının üretimi de yapılmıştır. ayrıca, ileri evredeki kanser hastalarımızı fiziksel, ruhsal ve psikososyal yönden destekleyebilmek için 2013’te pilot olarak uygulamaya koyduğumuz palyatif bakım üniteleri yurt geneline yaygınlaştırılacaktır. ”

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;