Ekonomi
Yılsonu enflasyon tahmini yüzde 6,8’e yükseldi
2015 yılı enflasyon raporunu sunan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılsonu enflasyon tahminlerini yüzde 5,5’ten yüzde 6,8’e yükselttiklerini açıkladı.

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) başkanı erdem başçı, 2015 yılı enflasyon raporu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
başçı, 2015 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 5,5'ten yüzde 6,8'e yükselttiklerini söyledi
erdem başçı, enflasyonun 2016 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.
ocak enflasyon raporu'nda yüzde 5,5 olarak verilen 2015 yıl sonu enflasyon tahminlerini, 1,3 puan yukarı yönlü güncellediklerini aktaran başçı, bu güncellemede, petrol fiyatlarının ocak enflasyon raporu'nda öngörülenden yüksek gerçekleşmiş olması ve türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarının belirleyici olduğunu söyledi.
bu çerçevede, petrol fiyatlarındaki güncellemenin ve türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki hareketlerin yıl sonu enflasyon tahmini üzerinde sırasıyla 0,4 ve 1 puanlık yükseltici etki yapacağını değerlendirdiklerini kaydeden başçı, şunları ifade etti:
"iktisadi faaliyette ve çıktı açığında aşağı yönde yapılan güncellemenin ise 2015 yıl sonu enflasyon tahminini 0,1 puan düşürücü etkisi oldu. ayrıca, geçtiğimiz raporda yüzde 5 olarak verilen 2016 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 5,5'e çektik. bu güncellemenin 0,3 puanını yakın dönemde türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarında yaşanan gelişmelerin gecikmeli etkileri, 0,2 puanlık kısmını ise 2016 yılı için petrol fiyatlarında yapılan yukarı yönlü güncelleme nedeniyle gerçekleştirdik."
zorunlu karşılıklara faiz ödemesi
erdem başçı, "teknik olarak yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödemesiyle ilgili duyuruyu hafta sonu yapıp, uygulamaya önümüzdeki hafta başlayabiliriz" dedi.
başçı, ayrıca türk lirası cinsinden zorunlu karşılıklara ödenen faizin şu anda çok düşük olduğunu ve burada daha fazla artırım yapabileceklerini bildirdi.
2014’te reel büyüme yüzde 2,9
gayrisafi yurt içi hasıla yılın son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,6 oranında artarken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 oranında artış gösterdiğini hatırlatan başçı, 2014 yılı genelinde ise reel büyümenin yüzde 2,9 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
milli gelir bileşenleri üretim yönünden incelendiğinde, olumsuz hava koşulları nedeni ile gerileyen tarım katma değerinin 2014 yılı büyümesine düşürücü yönde katkı yaptığını gördüklerini anlatan başçı, " yıl geneli değerlendirildiğinde ise net ihracat büyümeye katkı yapan en önemli harcama kalemi oldu" ifadelerini kullandı.
2015 yılı ilk çeyreğine ilişkin açıklanan verilerin iktisadi faaliyette zayıf bir görünüme işaret ettiğini aktaran başçı, sanayi üretiminin ocak-şubat döneminde 2014 yılı son çeyreğine kıyasla değişmediğini, mart ayına ilişkin göstergelerden iya ve pmi verilerinin de nispeten zayıf bir görünüme işaret ettiğinin altını çizdi.
dış talebin küresel ekonomide gözlenen yavaşlama ve jeopolitik gelişmeler nedenleriyle zayıf seyrettiğine dikkati çeken başçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"bu çerçevede, 2015 yılında iktisadi faaliyetin ilk çeyrekte zayıf seyredeceğini, sonrasında ise ılımlı ve kademeli şekilde toparlanacağını öngörüyoruz. dış talebe ilişkin jeopolitik gelişmeler kaynaklı aşağı yönlü riskler devam ederken, avrupa'daki toparlanma belirtileri ihracat açısından olumlu bir görünüme işaret ediyor. üretim tarafına baktığımızda, hava koşullarının destekleyici olması halinde tarım katma değerinde artış yaşanmasını ve 2014 yılındaki düşüşün oluşturduğu baz etkisi ile büyümeye tarımdan önemli bir katkı gelmesini bekliyoruz."
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar