İnternet yasakları
YouTube yasağı da yargıda
Twitter'a erişim yasağının kaldırılmasını mahkemeye taşıyan kurumlardan Ankara Barosu, aynı talebi YouTube için de yaptı. Baro, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na dava açtı.

ankara barosu, youtube'a erişimin engellenmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.
ankara barosu, telekomünikasyon iletişim başkanı'nın sadece özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda içeriğe erişimi engelleyebileceğini, bunu da 24 saat içinde mahkemeye iletme zorunluluğu olduğunu belirtti. dilekçede, youtube'un bu yöntem izlenmeden 'tümüyle' erişime kapatılmasının anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu vurgulandı.
ankara barosu itirazlarını şöyle sıraladı:
"telekomünikasyon iletişim başkanlığı’nın, medyada yer aldığı kadarıyla gerekçe olarak gösterilen “ulusal güvenlik” iddiasıyla youtube’un tümü için erişimin engellenmesine karar verme yetkisi yoktur. telekomünikasyon iletişim başkanlığı tarafından ulusal güvenlik ihlali iddiası ile youtube'un tamamına erişimin engellenmesi ile davalı idare, yargıya ait bir yetkiyi kullanarak, yetki gasbında bulunmaktadır. tib yetkisizdir, tib'e böyle bir yetki veren mahkeme kararı da yoktur."
'baskıcı rejim uygulaması'
baro dilekçesinde, tib kararının, anayasa'nın "haberleşme hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ile ilgili maddeleri ile, avrupa insan hakları sözleşmesi'nin "ifade özgürlüğü" maddesine aykırı bir karar olduğu vurgulandı.
"topyekûn internet yasağı anlamına gelen bu idari kararla türkiye, dünyada youtube’u yasaklayan suudi arabistan, çin, iran, tayland, suriye gibi demokrasiyi sindirememiş, baskıcı rejimlere sahip ülkelerde görülen bir uygulamaya tanıklık etmektedir.
baro, başvuru dilekçesinde "çok yönlü bir paylaşım sitesi olan youtube'un kapatılmasının birçok açıdan insanların müziğe, eğlenceye, çocuklar için eğitici-öğretici oyunlara, çizgi filmlere, bu ve benzeri yararlı birçok paylaşıma ket vurduğunu" belirtti.
video barındırma web sitesi youtube 15.02.2005 tarihinde açıldı. türkiye'de 06 mart 2007, 16 ocak 2008, 17 ocak 2008 ve mayıs 2008'de olmak üzere dört kez erişimi engellendi. 2010 yılı haziran ayında ise youtube’a getirilen yasak, dns yasağından ip yasağına çevrildi, türkiye'den youtube'a erişim tamamen imkansız hale geldi. son engelleme ile youtube'a getirilen beşinci kapatma oldu.
kaynak: al jazeera
Yorumlar