Soma'da Facia

'Yumruk iddia, tekme haberi tek yanlı'

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan'ın Soma'da bir kişiye vurduğu iddiasını reddetti. Bir eylemciyi tekmeleyen Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel için de 'Bir fotoğraf karesinden bütün gerçeği saptayamazsınız' dedi.

Ajt-Hüseyin Çelik main
AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik basın toplantısı düzenledi. [Al Jazeera-Zeki Öztürk)

ak parti genel başkan yardımcısı hüseyin çelik, başbakan tayyip erdoğan'ın soma'da bir kişiyi yumrukladığı iddiasıyla ilgili soruları yanıtladı. çelik, olaydan sonra konuşan ve başbakan'ın yumruk attığı iddia edilen taner kurucan'ın açıklamalarını değerlendirdi, "görüntü yok" dedi:

"bir iddiadan yola çıkarak, 'başbakan marketin içinde yumruk attı' diye servis edildi, sosyal medyada dolaştırıldı. bu bir iddiadır. orada görüntüler var. birisi bir yalan ortaya atar, kendisi bile inanmaya başlar. taner kurucan veya başka biri iddiada bulunuyor. bu olayla ilgili görüntü yok. böyle bir görüntü yok. şimdi siz onun beyanlarını söylüyorsunuz. ama orada bulunan yüzlerce insanın iddialarına itibar etmiyorsunuz. bu sizin tercihiniz."

somalıların facia karşısında vakur bir duruş sergilediğini belirten çelik, tepkileri anlayışla karşıladıklarını söyledi: 

“onlar bir isyan içerisinde değil. hatta onların isyanını anlamak münkündür. bakanlarına, başbakan'a, hükümet'e sitem hakkı vardır. ama kadrolu protestoculuğu iş edinenler, fayda umuyorlarsa, kendi insanlarının acılarını kanatmaktan öte bir şey yapmadıklarını bilmeliler. eğer çok daha vahim olaylar yaşanabilecekse polis gerekli tedbirleri alır. ama soma'ya gitmiş başbakan’a ve görevlilere saldırmak... acısı olanlar böyle bir vandallık içine girmez. onların yanardağ gibi acılarını yüreğimizde hissediyoruz. ama bunu vandalizme çevirmek hangi kitapta yazar? yazıktır, günahtır. her hadiseyi hükümete antipati oluşturmak için kullanmaya çalışmak hiçbir kitapla bağdaşmaz." 

başbakanlık müşaviri'nin attığı tekme

çelik, başbakanlık müşaviri yusuf yerkel'in soma'da bir kişiyi tekmelediğine ilişkin görüntüler ve ardından yerkel'in açıklamasıyla ilgili soruları da yanıtladı. çelik, yerkel'e de şiddet uygulandığını ve yerkel'in yedi günlük rapor aldığını söyledi:

“yusuf yerkel’in yaptığı bir açıklama var. bir tek fotoğraf karesinden yola çıkarak bütün gerçeği tespit etmek mümkün değil. hüküm tesis edilmez. iki tarafı birden dinleyeceksiniz. yusuf yerkel o tekmelediği kişinin kendisine şiddet uyguladığını, doktora gittiğini yedi gün rapor aldığını söyledi. buna rağmen söylediği şey, sükunetimi muhafaza etmediğim için üzgünüm dedi. ben de hüseyin çelik olarak diyorum ki keşke yusuf yerkel böyle bir şeyin içinde olmasaydı. böyle durumlarda polise diyelim gösterici saldırır, polisi döver, yaralar, polis buna karşılık verdiği zaman polisi defe koyarız. yarın aynı şey sizin başınıza geldiği zaman kameraman arkadaşa tepki gösteriyorlar, kameraman kendini müdafaa ediyor. işin şekli bu arkadaşlar."

'elle tutulur bir problem yok'

çelik soma'daki faciayla ilgili "suçlu arama zamanı değil, önce yaraları saracağız, sonra hesabını soracağız." dedi. iş sağlığı ve güvenliği yasası'nın ab mevzuatına uygun olarak çıkarıldığını söyleyen çelik, madenin denetimiyle ilgili de herhangi bir sorun olmadığı savundu. madenin 2009'dan bu yana soma holding tarafından işletildiğini belirten çelik, bu zamana kadar 11 kez sıkı bir denetimden geçirildiğini belirtti. çelik, tespit edilen 3 büyük eksikliğin giderilmiş olduğunu söyledi. denetim sonuçları için "elle tutulur bir problem yok" değerlendirmesini yaptı. 

chp'nin reddedilen önergesi

çelik, chp'nin gündeme alınması reddedilen araştırma önergesiyle ilgili soruyu da yanıtladı. çelik, 'chp'nin önergesi reddedildi ve facia oluştu' şeklinde algı oluşturduğunu savundu. 

“her yıl binlerce önerge veriliyor. bunların büyük bir kısmı muhalefet tarafından gündemi tıkama amacıyla veriliyor. muhalefetin önerisini öne sürmek şuna benzer: şoför esnafımızla ilgili bir araştırma verirsiniz, tir kazası olur. çok sayıda kişi ölür. bu çok ciddiye alınır değil. bbc, dün bana bunu sordu, çünkü böyle bir algı yaratılıyor."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;