Avrupa
Yunanistan ile 'yüksek' işbirliği
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'a gidiyor. Masada ekonomik ilişkiler ve Kıbrıs sorunu var. Davutoğlu Atina'nın hemen ardından Lefkoşa'ya geçecek.
Haberin Öne Çıkanları
Davutoğlu Yunanistan'da
Türkiye-Yunanistan ekonomik işbirliği

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, yunanistan’a gidiyor. atina'da ikili görüşmelerde bulunacak türk ve yunan dışişleri bakanları, 2014'ün ilk yarısında yapılması planlanan 3. yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantısı’nın hazırlığını da konuşacak.
türkiye ile yunanistan arasındaki yüksek düzeyli işbirliği konseyi’nin en önemli hedeflerinden biri ekonomik işbirliği ve kalkınma.
atina'daki görüşmenin gündeminde kıbrıs konusu, yunanistan'ın ab dönem başkanlığı, ekonomik işbirliği, göç ve sınır sorunlarının da olması bekleniyor.
kıbrıs konusunda adımlar hızlanıyor
yunanistan ziyaretinden bir gün sonra kktc’ye gidecek olan davutoğlu'nun atina ziyaretindeki en önemli gündem maddelerinden biri kıbrıs konusu.
iki ülke dışişleri bakanları eylül ayında washington'da görüşmüş, kıbrıs sorununda ilerleme kaydetmek için adadaki müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik hızla adım atma kararı vermişti.
görüşmede alınan kararlardan biri de, her ne kadar türkiye güney kıbrıs rum yönetimi’ni tanımıyıor olsa da, kıbrıs türk temsilcisinin yunanistan'a, rum temsilcilerin de eş zamanlı olarak türkiye'ye ziyarette bulunmasıydı.
geçtiğimiz günlerde atina’da çıkan haftalık gazete realnews’e konuşan ab bakanı ve başmüzakereci egemen bağış ise çözüm için “ban ki-moon planı olabilir,” diyerek bm'ye çağrıda bulundu.
tüm bu gelişmelerin üzerine diplomatik temaslarını hızlandıran bm genel sekreteri ban ki-moon’un kıbrıs özel danışmanı alexander downer adaya giderek iki tarafın da devlet başkanıyla görüştü.
ekonomik işbirliği
ziyaretin önemli gündem maddelerinden biri de ekonomik ilişkiler başlığı.
iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, türkiye'nin atina büyükelçiliği verilerine göre, 2012 yılında rekor seviyeye yükseldi. buna göre;
-türkiye’nin yunanistan’a ihracatı 1.4 milyar dolar
-türkiye'nin yunanistan'dan ithalatı 3.5 milyar dolar
iki ülke arasında ticaret hacmi böylece tarihinde ilk kez 4.9 milyar doları bulmuş oldu. türkiye aynı yıl, yunanistan’ın ihracatında da birinci sırada yer aldı.
iki ülkenin 2015 yılı hedefi ise ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak.
ydik toplantısına hazırlık
iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu toplantısı olarak da bilinen yüksek düzeyli işbirliği konseyi'nin 2. toplantısı 4 mart 2013’te istanbul’da düzenlenmişti. iki ülke başbakanının katıldığı bu toplantıda her iki taraftan 13 bakan yer aldı ve 25 belge imzalandı. belgeler, ikili ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelikti.
yunanistan'ın dönem başkanlığındaki öncelikleri
yunanistan 1 ocak 2014 tarihinde avrupa birliği dönem başkanlığını devralıyor. altı aylık bu sürede en büyük önceliği göç sorunu ve sınır güvenliği...
ab ile müzakerelerde daha fazla ilerleme kaydetmek isteyen türkiye, sınır güvenliği konusunda ab ile geri kabul anlaşması imzalayacağını duyurmuştu.
16 aralık'ta imzalanacak bu anlaşmaya göre, 3 yıl sonra türkiye, kendi toprakları üzerinden ab'ye giren yasadışı göçmenleri geri alacak. bu göçmenler, türkiye üzerinden kendi ülkelerine geri gönderilecek.
eş zamanlı olarak türkiye ile ab arasında vize muafiyeti de sağlanacak.
kaynak: ajanslar ve al jazeera
Yorumlar