Türkiye-Yunanistan ilişkileri
'Yunanistan kapıda vizenin devamından yana'
Yunan Dışişleri'nden bir yetkili, Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulamasıyla ilgili, "2017'de de devam etmesi amacıyla Brüksel'i iknâ etmek için her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.

avrupa komisyonu'nun (ab) bu yıl için yunan adalarına girişte, kapıda vize alınabilmesini sağlayan uygulamaya onay vermemesiyle ilgili aa'ya açıklama yapan bir yunanistan dışişleri bakanlığı yetkilisi, türk turistlerin ülkelerine gelmelerini arzu ettiklerini ve programın devamının iki ülke için de faydalı olacağını söyledi.
isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey diplomat, yunanistan'ın türkiye ile ilişkilerini güçlendirmek istediğinin altını çizerek, kolay vize uygulamasının da bu politikanın bir parçası olduğuna işaret etti.
ab komisyonu tarafından alınan kararın, yunan vizesi değil schengen'le ilişkili olduğunu hatırlatan yetkili, "sorun burada. uygulamanın 2017'de de devam etmesi amacıyla brüksel'i iknâ etmek için her türlü çabayı göstereceğiz" ifadelerini kullandı.
"konsolosluklar güçlendirilecek"
yunan yetkili, ab'nin iknâ edilememesi halinde ise başta yunanistan'ın izmir başkonsolosluğu olmak üzere türkiye'deki diplomatik misyonlarına personel ve teçhizat takviyesi yapılacağını belirtti.
geçen yıl izmir başkonsolosluğu tarafından 50 binin üzerinde türk vatandaşına vize verildiği bilgisini paylaşan dışişleri yetkilisi, bu yıl sayının daha da artırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.
yunan diplomat, türkiye ve avrupa birliği arasındaki göçmen mutabakatına riayet edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "türk vatandaşlarının avrupa'ya seyahat için vizeye ihtiyaç duymaması gerekir" değerlendirmesini yaptı.
uygulama 2012 yılından bu yana var
midilli, sakız, rodos, istanköy, sömbeki, sisam ve meis adaları için 2012'den bu yana nisan-ekim ayları arasında geçerli olan uygulamayla türk turistlerin adalara seyahatlerinde limanda vize verilerek önemli bir kolaylık sağlanıyordu.
yunanistan'ın avrupa işlerinden sorumlu dışişleri bakan vekili yorgos katrougalos, söz konusu adaların milletvekillerine gönderdiği mektupta, bu yıl için uygulamaya ab komisyonu tarafından onay verilmediğini açıklamıştı.
türk ziyaretçiler, söz konusu adalara giden turistlerin yaklaşık yarısını oluştururken, göçmen kriziyle darbe alan ve turizm gelirlerinin düşmesinden endişe eden yerel yöneticiler karara yoğun tepki gösteriyor.
kaynak: aa
Yorumlar