Haber

Yunanistan'dan Kıbrıs çıkışı

Savunma Bakanı Beglitis, ada açıklarında petrol ve doğal gaz arama tartışmalarına ilişkin olarak, Türkiye’nin uluslararası hukuka uymayan tavır sergilediğini iddia etti.

Konular: Avrupa, Türkiye, Petrol

Haberin Öne Çıkanları

Bakan Türkiye'yi suçladı

Rumları koruma sözü

Beglitis, Yunanistan'ın Rumları savunmak konusundaki tarihi ve milli sorumluluğunun halen geçerli olduğunu belirtti.
Beglitis, Yunanistan'ın Rumları savunmak konusundaki tarihi ve milli sorumluluğunun halen geçerli olduğunu belirtti. [Susanna Lööf/AGİT]

yunanistan savunma bakanı panos beglitis, kıbrıs cumhuriyeti’nin doğu akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri konusunda, türkiye’nin tek taraflı hareketlerde bulunduğunu ve uluslararası hukuka uymayan bir tavır sergilediğini söyledi. 

panos beglitis, atina merkezli tipostis kiryakis gazetesinde verdiği demeçte, şu ifadeleri kullandı: “türkiye, uluslararası hukuku göz ardı eden tek yanlı hareketlerle ve bölgemizdeki çatışmaların tarihi geçmişini hatırlatan bir zihniyetle, uluslararası hukuk kuralları ve sorumlulukları çerçevesinin dışında hareket edebilen bir ülke gibi davranmaya devam ediyor. herkes kendi seçiminin sorumluluğunu üstlenir, yunanistan da kendisininkini.”

Türkiye: Çözüm çabaları raydan çıkabilir

türkiye dışişleri bakanlığı, 5 ağustos tarihli açıklamasında, kıbrıs’ta 2008’den beri devam eden çözüm çabalarının, rum kontrolündeki kıbrıs cumhuriyeti’nin ada açıklarında petrol ve doğal gaz aranmasına izin vermesi nedeniyle “raydan çıkarabileceğini” belirtmişti.

yunanistan’ın sorumluluğu

beglitis’e yunanistan ile kıbrıs cumhuriyeti arasındaki savunma doktrininin halen geçerli olup olmadığı da soruldu. yunan savunma bakanı, cevabında yunanistan'ın, rumları savunmak ve kıbrıs helenizmine güven duygusu sağlama konusundaki tarihi ve milli sorumluluğunun yürürlükte olduğunu belirtti.

öte yandan, kıbrıs cumhuriyeti dışişleri bakanı erato markulli de, atina merkezli haftalık yunan proto thema gazetesine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.  erato markulli, akdeniz'de doğal gaz arama konusunun ab’ye ek olarak, abd'yi, israil'i, başka ülkeleri ve şirketleri de ilgilendirdiğini ileri sürdü.

kıbrıs cumhuriyeti, 2003, 2007 ve 2010 yıllarında, sırasıyla mısır, lübnan ve israil’le, 'münhasır ekonomik bölge' sınırlarını belirleyen anlaşmalar imzalamıştı. hükümet, kendisine ait sınırlar içinde, adanın güneyindeki doğal gaz ve petrol rezervlerini kullanma hakkına sahip olduğunu iddia ediyor.

türkiye sert tepki göstermişti

türkiye, imzalanan anlaşmalara birçok kez tepki göstermişti. bunlardan en sonuncusu, sondaj çalışmalarına başlanacağının duyurulması sonrasında, 5 ağustos'ta gelmişti. türkiye dışişleri bakanlığı açıklamasında, “kıbrıs rum tarafının tek yanlı olarak tüm ada adına, adanın bütününe ait olan doğal kaynaklar konusunda söz söyleme, girişim yapma ve/veya anlaşma imzalama hak ve yetkisine sahip olmadığını” belirtmişti. 

hurriyet daily news gazetesi, 14 ağustos tarihli haberinde, sondaj çalışmalarına başlayacak abd’li noble energy’nin faaliyetlerini ertelemesi için, türkiye’nin abd hükümetinden yardım istediğini yazmıştı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;