Kürt sorunu
Zana ve Önder yola çıkıyor
Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın mesajını iletmek üzere yarın Erbil'de olacak. Gündemde Kürt Konferansı'nın tarihinin belirlenmesi var.

iki hafta önce imralı cezaevi'nde pkk lideri abdullah öcalan ile görüşen bağımsız milletvekili leyla zana ve hdp milletvekili sırrı süreyya önder, kuzey irak'a gidiyor.
barzani ve pkk yöneticileri ile görüşecekler
imralı'daki görüşmede irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı mesut barzani'nin mesajını abdullah öcalan'a ileten zana ve önder'e, öcalan'ın barzani'ye cevaben yazdığı mektup ulaştı. adalet bakanlığı'nın mektubu teslim ettiği milletvekilleri pazartesi akşamı erbil'e hareket edecek.
zana ve önder temaslarına, mesut barzani'ye mektubu ileterek başlayacak. gündemlerinin bir numaralı maddesi kürt konferansı olan leyla zana ve sırrı süreyya önder, barzani görüşmesinin ardından kandil'e çıkarak pkk yöneticileri ile de görüşecek.
zana ve önder'in kuzey irak temaslarında başka kürt gruplarla da bir araya gelmesi bekleniyor.
kürt konferansı'nın tarihini netleştirmek istiyorlar
çözüm süreci kapsamında bdp ve hdp heyetleriyle görüşen abdullah öcalan iki hafta önce bir süredir kendisi ile görüşmek için randevu bekleyen leyla zana ile de biraraya geldi. aralık ayında suriye, kuzey irak ve türkiye'deki kürt grupların birlikte hareket etmesi için görüşmelerde bulunan zana; öcalan'a, bu temaslarına ilişkin bilgi vermişti.
abdullah öcalan ise kürtlerin birlikte hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı, bir süredir pkk, kdp ve pyd arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yapılamayan kürt konferansı'nın yapılması önünde hayati bir engel görmediği mesajını verdi.
öcalan ile görüşmenin ardından al jazeera'ya konuşan hdp'li sırrı süreyya önder, kuzey irak temaslarından kürt konferansının tarihini netleştirerek dönmek istediklerini söylemişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar