Gülen örgütü soruşturmaları

Zekeriya Öz’e Gürcistan tepkisi

Haklarında yakalama kararı çıkan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın Gürcistan'a gitmesi, Ergenekon davalarında yargılananlar, yargılananların avukatları ve yakınlarının tepkisini çekti.

Zekeriya Öz
Zekeriya Öz. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

17 aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının savcıları zekeriya öz ve celal kara’nın haklarında yakalama kararı çıkartılmadan önce gürcistan’a gitmelerine pek çok kişi twitter’dan tepki gösterdi. bunlar arasında en çok ön plana çıkanlar, öz’ün yürüttüğü ergenekon davasında yargılananlar, yargılananların avukatları ve yakınlarının yazdıkları oldu.

‘adil yargılansınlar ki zalim muktedirlerden hesap sorulabilsin’

ergenekon davalarında birçok sanığın avukatı olan hüseyin ersöz, “balyoz davasında yurt dışından gelip teslim olan, buna karşın kaçma şüphesiyle tutuklanan sanıklar vardı. bakalım z.öz ve c.kara ne yapacak? zekeriya öz, celal kara ve beşiktaş adliyesi'nde görev yapmış birçok savcı ve hakim, bugün ülkede yaşanan hukuk kaosunun asıl sorumlularıdır. temennim z.öz ve c.kara'nın adil yargılanmasıdır. adil yargılansınlar ki zalim muktedirlerden hesap sorulabilsin ve mazlum yaratılmasın” ifadelerini kullandı.

‘hesap vermekten kurtulamayacaklar’

ergenekon ve balyoz davalarında yargılanan emekli albay dursun çiçek'in avukat kızı irem çiçek ise al jazeera’nin haberini paylaşarak şunları söyledi:

“arkandakilere güvenerek yaptığın zulüm terse dönecek demiştik. kuddusi okkır dahil bir çok ismin ölümünden 2 ay önce hastalığı sebebi ile tahliye talebine "kaçma şüphesi var" diyen zekeriya öz tüymüş mü? cemaat soruşturmasında kaçanların sayısı ve 'zenginlikleri' bir yana basınının görevdeki subaylar için kaçacaklar başlığı geliyor aklıma! kaçmakla hesap vermekten kurtulamayacak, z. öz gibi özeller, tübitak kaçak bilirkişileri, emre uslu gibi 'gazeteciler'. sabaha karşı 3.46 ve 4.19'da kaçan 'savcılar' hazırlıklı, haberi yetiştirmiş cemaatten arkadaşları!”

‘iktidarı göz ardı etmiş değiliz’

balyoz ve ergenekon davalarında sanıkların avukatlığını yapan celal ülgen, hukuku yok etmekle suçladığı zekeriya öz’e de hukuksuzluk yapılmasına karşı çıkacağını söyledi. “bu arada bir dönemdeki korku imparatorluğunun diğer ortağı iktidarı göz ardı etmiş değiliz. bir gün onların da hukukunu koruyacağız” dedi.

ülgen, öz’ün kabul etmesi durumunda silivri cezaevi’nde kendisini ziyaret etmek istediğini de söyledi:

“zekeriya öz, bir dönem yaratılan korku imparatorluğunun prensi herkesi korkutmuştu ama biz avukatları asla! oh olsun demem ve demeyeceğim. eğer geri çevirmezsen seni silivri’de de ziyaret edeceğim. sana anlatacaklarım var.”

‘hocasını örnek almış’

ergenekon kapsamındaki oda tv davasında yargılananlar nedim şener, barış pehlivan ve barış terkoğlu da öz’e tepki gösterenler arasında.

nedim şener, zekeriya öz’ün gülen cemaati’yle bağlantısı olduğunu ima ederek, “zekeriya öz kaçmış. hocasını örnek almış. ne diyelim fıtratlarında var. zekeriya öz, 'kendine operasyonu engellemek için mi eşine kalp ameliyatı yaptırdın?' diye sorabilen, utanmaz savcıdır” dedi.

barış terkoğlu ise “kendi ayağıyla dünyanın öbür ucundan gelen adamı, ölümün kıyısında bekleyen hastaları ‘kaçma şüphesi var’ diye tutuklatanlar kaçmış mı?” ifadesini kullandı.

‘seni alacaklar bilgisini kim/kimler verdi?’

barış pehlivan da “sorulması gerekenlerden biri şu: zekeriya öz'e ‘seni alacaklar’ bilgisini kim/kimler verdi ki, kaçtı?” dedi.

zekeriya öz ve celal kara savcılık tarafından "örgüt kurmak", "cebir şiddet kullanarak türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmaya kısmen veya tamamen engellemek" suçlamaları ile karşı karşıya. aynı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan bir diğer savcı ise mehmet yüzgeç. yüzgeç’in ise nerede olduğu bilinmiyor.

kaynak: al jazeera, twitter

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;