Ekonomi

Ziraat, Bank Asya’dan vazgeçti

Ziraat Bankası, Gülen Cemaati'nin bankası olarak bilinen Bank Asya ile yaptığı ‘resmi olmayan’ satın alma görüşmesini sona erdirdiğini açıkladı. Banka kendi katılım bankasını kuracak.

Konular: Şirketler
[Fotoğraf: AA]

ziraat bankası, katılım bankacılığı yapmak için resmi olmayan satın alma görüşmesi yaptığı bank asya ile görüşmelerin sona erdiğini açıkladı. ziraat bankası, katılım bankası satın almak yerine, kendi katılım bankasını kuracağını bildirdi. ağustos ayı başında başbakan yardımcısı ali babacan ve başbakanlık ekonomi başdanışmanı yiğit bulut, ziraat bankası’nın bank asya ile görüşmesiyle ilgili birbirinden farklı açıklamalar yapmıştı.

alan ve satan uzlaşmalı

başbakan yardımcısı ali babacan, tv 24’de ziraat bankası’nın gülen cemaati'nin bankası olarak bilinen bank asya ile satın alma görüşmesi yaptığını söylemişti. ali babacan kamu bankalarının faizsiz bankacılık faaliyetinde bulunması konusundaki soruyu yanıtlarken, ziraat bankası, halkbank ve vakıfbank'ın birer katılım bankasına sahip olmasını istediklerini söylemişti.

babacan bu konuda şu bilgileri vermişti:

"ziraat bankası bu konuda çalışmaya başladıktan sonra bank asya ile görüştü. henüz bu görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. ziraat bankası, bank asya'yı satın alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur. bunu arzu ediyoruz. bankacılık sistemi açısından da, bankanın kendisi açısından da olumlu bir sonuç oluşur diye düşünüyoruz açıkçası. alanla satanın uzlaşması gerekecek ki bu alışveriş oluşsun ama biz hükümet olarak bunu arzu ediyoruz."

başbakan izin vermez

aynı gün 360 tv'ye konuşan başbakan'ın ekonomi konusundaki başdanışmanı yiğit bulut ise, "başbakan'ın bilgisi dahilinde, bank asya'nın devlet tarafından alınmasıyla ilgili bir tasarruf, bir girişim veya bir sorgulama yoktur" demişti. babacan'ın sözleri üzerinden spekülasyon yapıldığını söyleyen bulut, bank asya'nın hisselerinin yüzde 8'inde üstünde prim yaptığını belirterek, "bu spekülasyonlara inananları uyarıyorum, 2.8 milyar tl alacağı takibe düşmüş bir bankanın bir devlet kurumu tarafından alınması söz konusu olamaz" diye konuşmuştu.

bulut bu konuda şu açıklamayı yapmıştı:

"bugün sayın ali babacan, 24 tv'te, bank asya'yla ilgili bir görüşünü aktardı, kendi fikrini söyledi. ve dedi ki, 'bank asya'yı belki ziraat bankası alabilir.' bunun üzerine piyasada çok ciddi bir spekülasyon gelişti ve bank asya hisseleri yüzde 8'in üzerinde prim yaptı. şimdi şunu bir kere net olarak belirtmek istiyorum. sayın başbakan'ın bilgisi dahilinde -sonuçta sayın başbakan bakanlar kurulu'nun başkanı ve son yetkili kişi- bank asya'nın devlet tarafından alınmasıyla ilgili bir tasarruf, bir girişim veya bir sorgulama yoktur. onun altını çizeyim.

2.8 milyar tl alacak takibine düşmüş finansal bir kurumun devlet tarafından alınması söz konusu değildir. bu banka kimin olursa olsun çok açık söylüyorum sayın başbakan, başbakan veya cumhurbaşkanı olarak bakanlar kurulu'na yeni dönemde başkanlık ettiği sürece, yani anayasa'nın kendisine verdiği yetkileri kullandığı sürece, 2.8 milyar tl takibe düşmüş alacağı olan bir kurumu devleti zarar ettirme pahasına bir kamu bankasının almasına asla izin vermez.”

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;