2020 olimpiyat adaylığı için karar vakti
IOC, İstanbul, Doha, Bakü, Madrid ve Tokyo'dan bir veya birkaçını aday olarak seçebilecek, son kararını ise 7 Eylül 2013'te Arjantin'de verecek.
Konular:
Diğer Sporlar
Haberin Öne Çıkanları
5 aday adayı var
Çarşamba açıklanacak
Son karar 7 Eylül

uluslararası olimpiyat komitesi (ioc), 2020 olimpiyatları için adaylık kazanan şehir ya da şehirleri çarşamba günü kanada'nın quebec city kentinde yapacağı yıllık toplantı sonrası açıklayacak.
ioc, istanbul, bakü, doha, madrid ve doha'dan oluşan aday adayı listesinden bazılarını eleyebilecek ya da 5'ini de aday yapabilecek. kesin adaylığı açıklanan şehirlerin resmi adaylık süreci başlayacak ve 2020 olimpiyatlarını düzenleyecek kent, 7 eylül 2013'de arjantin'in başkenti buenos aires'de açıklanacak.
kanada'nın quebec eyaletinin quebec city kentindeki uluslararası kongre merkezi'nde yapılacak resmî açılış töreniyle başlayacak toplantıya, 70 ülkeden 800'ün üzerinde kuruluştan bin 800 kişi katılıyor.
ioc'nin toplantısında, 2020 olimpiyat adaylarının kesinleşeceği oturumlarda türkiye, istanbul için tam kadro kanada'ya geliyor. gençlik ve spor bakanı suat kılıç'ın yanı sıra, istanbul büyükşehir belediye başkanı kadir topbaş, istanbul valisi hüseyin avni mutlu ve türkiye milli olimpiyat komitesi başkanı uğur erdener ile komite üyeleri, istanbul için çaba harcayacaklar.
öte yandan toplantı merkezindeki bazı delegeler, istanbul'un adaylık için en güçlü ülkelerden biri olduğunu ancak ulaşım sorununun en olumsuz etken olduğunu belirtti.
daha önce roma da 2020 için girişimlerde bulunmuş fakat ekonomik kriz nedeniyle bu kararından vazgeçmişti.
istanbul
olimpiyatlara 5. kez aday olan istanbul, aynı zamanda 2020 avrupa futbol şampiyonası için de girişimlerini sürdürüyor. ioc başkanı jacques rogge daha önce türk yetkililere gönderdiği mesajda 'ya olimpiyatlar ya da avrupa şampiyonası' demiş, uefa başkanı michel platini de açıklamalarıyla bu konuya değinmişti.
doha
son yıllarda dünyanın önde gelen spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan katar'ın başkenti doha, 2016 için de adaylık başvurusunda bulunmuş fakat oylar rio'ya gitmişti.
katar'da 2022 dünya kupası'nın da düzenlenecek olması hükümetin işini kolaylaştırıyor.
katar'da 2022 dünya kupası'nın da düzenlenecek olması hükümetin işini kolaylaştırıyor.
bakü
2016 olimpiyatları için mücadele eden şehirlerden biri de azerbaycan'ın başkenti bakü'ydü. oyların rio'ya gitmesinin ardından 2016'yı kaçıran bakü, 2020'ye aday adayı oldu.
madrid
ispanya'nın başkenti madrid, 2012 ve 2016 olimpiyat oyunları için sunduğu adaylıklarda başarısız olduktan sonra 2020'de 3. kez arka arkaya şansını deneme kararı aldı. olimpiyat oyunları'nı organize etmek için ilk olarak 1972 yılında aday olan madrid kenti, 40 yıl aradan sonra başlattığı olimpiyat sevdasını 2020'de mutlu sona ulaştırmak istiyor. ispanyol basınına göre 2020 olimpiyat oyunları için madrid'in karşısındaki en güçlü aday olarak istanbul gösteriliyor.
ekonomik kriz yaşayan ispanya'da 2020'nin tanıtım, lobi ve hazırlık bütçesinin ise 2016 yılındaki adaylığa oranla en az yüzde 50 daha az olması öngörülüyor.
madrid olimpiyat oyunları için tahsis edilecek 28 spor tesisinden 27'sinin kent merkezinin 10 kilometrelik çapının içinde bulunuyor. spor tesislerinin yüzde 77'inde ise şu an müsabakalar yapılıyor.
madrid 2020 adaylığı için de esas alınacak madrid 2016 adaylığı projesine göre, olimpiyat oyunları için kentte iki ayrı ana merkez kurmak öngörülürken, olimpiyat stadı, olimpiyat köyü (17 bin 800 yatak kapasiteli ve 5 bin gazeteciyi ağırlayabilecek durumda), su sporları merkezi, uluslararası basın merkezi ve 8 farklı spor dalındaki müsabakaların yapılacağı tesislerin olacağı en önemli yerlerin madrid'in doğusuna kurulması planlanıyor.
ayrıca madrid 2016'nın kazanılması halinde yapılması vaat edilen olimpik cimnastik merkezi, olimpik hokey merkezi, voleybol salonu, kürek ve kano kanalları, bisiklet pisti gibi bazı spor tesisleri ise halen proje aşamasında bulunuyor.
tokyo
daha önce 1964'te olimpiyatlara ev sahipliği yapan japonya'nın başkenti tokyo da istanbul'un rakipleri arasında yer alıyor. japon yetkililer, ülkenin doğusunu mart 2011'de vuran ve 21 bin kişinin ölümüne yol açan deprem ve tsunaminin ardından yeniden yapılandırma çalışmalarının hızlandırılması için olimpiyatlara aday olduklarını söylemişlerdi.
japonya daha önce de birçok kez olimpiyat düzenlemeye aday oldu. tokyo, 2016 olimpiyatları için de ev sahipliği adaylığını koymuş, ancak rio de janeiro'ya kaybetmişti. japon kentlerinden osaka'nın 2008, nagoya'nın 1988 oyunlarına ev sahipliği yapma hayalleri gerçekleşmemişti.
japonya'nın nagasaki ve hiroşima kentleri de tokyo'dan önce ev sahibi adaylığı yapmayı planlıyordu, ancak iki kentin de maddi sıkıntı nedeniyle aday olamaması nedeniyle tokyo adaylığını koydu.
tokyo'nun ev sahibi olmaya hak kazandığı 1940'ta düzenlenmesi planlanan 12. yaz olimpiyat oyunları, savaşlar nedeniyle yapılamadı. ioc, 1938'de 2. çin-japonya savaşının çıkması nedeniyle tokyo'nun yerine finlandiya'nın başkenti helsinki'nin ev sahibi olmasına karar verdi.
1939'da 2. dünya savaşının çıkması nedeniyle 1940 ve 1944'te olimpiyatlar düzenlenmedi.
2016 oyunlarına ev sahipliği adaylığını kazanamayan tokyo, o dönemde çevreci bir proje hazırlamış ve bir milyon ağacın bulunduğu karbondioksit yayılımı olmayan bir kent vaadinde bulunmuştu. tokyo'nun planlarında kent merkezinde, birbirine yakın spor tesislerinden oluşan ve etkili bir ulaşım hattıyla desteklenmiş bir olimpiyat merkezi öngörülüyordu.
kaynak: ajanslar
kaynak: ajanslar
Yorumlar