Ada futbolla birleşiyor

Yıllardır ambargo ile yaşayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tüm dünyada tanınma yolunda ilk adımı futbolla atmak istiyor.

Konular: Futbol
Sadece Türkiye'nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs, IOC ve FIFA gibi spor birliklerine üye olamıyor. [AA]
kıbrıs türk futbol federasyonu (ktff) ve kıbrıs (rum) futbol federasyonu (kop) yetkilileri, fifa başkanı sepp blatter'in davetlisi olarak 5 kasım salı günü fifa'nın zürih'teki merkezinde bir araya gelecek.
 
kıbrıs futbolu için hazırlanan geçici anlaşmanın hükümleri tartışılacak ve karara bağlanmaya çalışılacak. uefa başkanı michael platini de bu tarihi ana tanıklık edecek.  
 

Kıbrıs'ı birleştirmek

"futbolla israil ile filistin'i, kıbrıs'ı birleştirmek istiyoruz. kosova'nın futbol müsabakaları yapabilmesine yol açmak istiyoruz. futbol dünyanın her köşesinde oynandığı için çok mutluyum" 

sepp blatter - fifa başkanı ve uluslararası humanistler ligi fahri elçisi 

ambargolar nedeniyle kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc) takımları uluslararası karşılaşmalarda yer alamıyor. türk takımları kamp için bile kktc'ye gidemiyor ve oradaki takımlar ile hazırlık maçı yapamıyor. 
 
kktc milli futbol takımı yalnızca birleşmiş milletler tarafından tanınmayan ülkelerin yer aldığı fifi wild kupası'nda yer alabiliyor. zanzibar, grönland, tibet ve cebelitarık gibi takımlarla mücadele edebiliyor. 
 
tek temsiliyet arayışı
 
toplantıda masaya yatırılacak geçici anlaşmanın hükümleri ile ilgili net bir bilgi yok. 
 
ilk hedef, iki federasyonun, belirli ilkeler üzerinde anlaşmaya vararak, uluslararası alanda futbolda tek temsiliyet için uzlaşması. rum basını, bu temsiliyetin kop çatısı altında olacağını iddia ediyor.
 
ktff başkanı hasan sertoğlu ise kop ile yapılacak görüşmenin ada futbolunun birleşeceği anlamına gelmediğini, asıl amaçlarının kıbrıs türk futbol federasyonu'nun uluslararası arenada temsil edilmesini sağlamak olduğunu söylüyor. 
 
uygulanamayan kıbrıs barış planı'nda olduğu gibi ada içinde ayrı, uluslararası alanda ise tek temsiliyetin olduğu bir sistem oluşturulmaya çalışılacak. ilerleyen dönemde kuzey kıbrıs'taki futbol kulüplerinin de avrupa kupalarında mücadele etme hakkını elde etmesi hedefleniyor. 
 
kop yöneticileri ile uzun süredir görüştüklerini belirten hasan sertoğlu, kktc'de futbolun devam etmesi için bu anlaşmayı yapmak zorunda olduklarının altını çiziyor:
 
"ya kktc futbolu kaderine terk edilecek ya da bir açılım yapılacak. bir anlaşma yapılmadığı takdirde 3-5 sene içerisinde birçok kulüp kapanacak, 1-2 tanesi ancak ayakta kalacak."
 
kuzey kıbrıs halkı da bu görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını istiyor. ktff'nin internet sitesinde yer alan 'fifa ile yapılacak olan görüşmeyi nasıl karşılıyorsunuz?' sorusuna yüzde 81 oranında olumlu görüş bildirilirken, olumsuz bulanların oranı sadece yüzde 15 oldu.
 
nüfusu yaklaşık 300 bin olan kuzey kıbrıs'ta 40 futbol takımı ve 1200 lisanslı futbolcu var. büyük bir rekabetin içinde bulunmadıkları için haftalık ortalama idman sayıları üç, birçok futbolcu da ek iş yapıyor. futboldan kazançları ayda bin ile beş bin dolar arasında değişiyor. şampiyonluk primleri ise beş bin dolar civarında. maçlarını ortalama 700-800 kişi izliyor. 
 
ekonomik sıkıntı
 
tıpkı kuzey de olduğu gibi ada'nın güneyinde de ekonomik sıkıntılar büyük sorun. rum kesimi yöneticileri de futbolla başlayacak hareketlilikle, ekonomik buhrandan biraz da olsa kurtulmak istiyor.  
 
rum basını da bu görüşmeye geniş yer verdi. politis gazetesi 'zürih'e gelin' başlığı altında verdiği haberinde, ktff ve kop arasında 2000 yılında görüşmelerin başlamasından bugüne kadarki sürede ktff'nin kop'a entegrasyonunun ilk kez bu kadar yakın olduğunu iddia etti. kıbrıslı türklerin 1974'ten sonra ilk kez kop'u, uluslararası örgütlerde tüm kıbrıs'ı temsil eden örgüt olarak kabul edip, kendi liglerini gerçekleştirebilmek için buna entegre olmayı istediği görüşünü sayfalarına taşıdı. 
 
alithia gazetesi, 'hiç olmadığı kadar yakın', haravgi ise 'kop-kıbrıslı türkler buluşması' başlığıyla bu görüşmeyi duyurdu.
 
'kıbrıs sorunu çözümü için ilk adım'
 
zürih'teki görüşmelerin futboldan çok daha büyük anlamları var. sertoğlu, "kop ile işbirliği anlaşması yapabilirsek kıbrıs sorunun çözümünün de önünü açmış olacağız" ifadesini kullanıyor. 
 
kıbrıs futbolunda, türkler ve rumlar 1934'ten 1955'e kadar kıbrıs futbol federasyonu çatısı altındaydı. iki taraf arasında yaşanan anlaşmazlıkların büyümesi sonrasında türk tarafı ayrılarak 29 ekim 1955'te kıbrıs türk futbol federasyonu'nu kurdu. ancak türk tarafı futbolda, siyasette olduğu gibi uluslararası alanda kabul görmedi. 
 
temmuz 2007'de kktc birinci futbol ligi'nde o yılın şampiyonu çetinkaya'nın, ingiltere 1'inci lig takımlarından luton town ile oynaması planlanan maçın, rum tarafından gelen baskılar nedeniyle yapılamaması bu süreci hızlandırdı.
 
türk tarafının şikayetini değerlendiren, avrupa'da irkçılığa karşı futbol örgütü (fare), bu durumun kabul edilemez olduğunu açıkladı. örgütün başkanı piara powar, kop'un kktc takımlarına veto uygulamaması gerektiğini ve uluslararası alanda temsiliyet amacıyla bağımsız ve tanınmış bir kıbrıs türk federasyonu kurulması gerektiğini savundu. maçın oynanmamasıyla ilgili fifa ve uefa'ya gerekli bilgilendirmenin yapıldığını belirtti. o günden bu yana iki federasyon ve uefa arasında görüşmeler sürüyor. 
 
kıbrıslı gözüyle
 
annesi kıbrıs türkü olan ve lefkoşa'da yaşayan fifa menajeri erdem konyar, tüm sorunların bir anda zürih'teki görüşme ile çözülemeyeceğini söylüyor. konyar, hakların kademe kademe elde edilebileceği görüşünde. 
 
konyar'a göre kuzey kıbrıs halkı bu görüşmelere ilgili ancak hayatları boyunca hep ambargolu yaşadıkları için getireceği avantajların tam olarak farkında değiller:
 
"hayatı boyunca hiç elma yememiş bir insan, onun tadını bilemez. kıbrıs halkı da ambargosuz futbolun tadını, avrupa'da mücadele etmenin hazzını ve futbolun ülkeye katacağı ekonomik gücü ancak yaşayınca anlayabilir."
 
kıbrıs'ta futbolla ilgili bir ekonomi yok. burası ümidini yitirmiş futbolcuların durağı. uluslararası kanunlara bağlı olunmadığı için yalnızca bonservisi olmayan futbolcular geliyor ve istedikleri zaman bedelsiz olarak gidebiliyorlar. 
 
erdem konyar'ın menajerliğini yaptığı joseph boum da bu oyunculardan biriydi. kıbrıs takımlarından tatlısu'da oynayan boum'u, mersin idmanyurdu bonservis ücreti ödemeden kadrosuna kattı. trabzonspor geçtiğimiz sezon onun için 1,5 milyon euro teklif etti. kıbrıs kulüpleri bu rakamları yalnızca dışarıdan izleyebildi.  
 
konyar, ambargonun kalkması halinde kıbrıs'ın 'küçük antalya' olabileceğini iddiasında: "kıbrıs'ın havası futbol için çok uygun. takımlar gelmeye başlayıp, tesisleşme hızlandırılırsa, antalya'nın dörtte biri konumuna gelebilir. kıbrıs ekonomisi canlanır." 
 
kaynak: al jazeera
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;