Akdeniz'de paylaşılamayan doğalgaz
Türkiye’nin İsrail ile yaşadığı gerginlik sonrası Doğu Akdeniz’de almaya hazırlandığı önlemler, bölgedeki doğalgaz ve petrol aramalarını tekrar gündeme getirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Doğalgaz aramaya Türkiye itirazı
türkiye, güney kıbrıs’ın israil ile işbirliği içindeki doğalgaz arama girişimlerine itiraz ediyor.
doğu akdeniz’de doğalgaz yatağı tesbit edilmiş üç ana bölge bulunuyor. kıbrıs’ın güneyindeki laviathan, kıbrıs, lübnan ve israil arasındaki tamar-dalit ve gazze açıklarındaki mari b field bölgeleri
güney kıbrıs, doğu akdeniz’deki petrol ve doğal gaz yataklarının bulunduğu bölgeleri, komşu ülkelerle anlaşmalar imzalayarak paylaşma girişiminde bulundu. 2003’te mısır ile, 2007 de lübnan ile ve en son 2010 yılında israil ile anlaşmalar imzalandı. türkiye ise bu anlaşmalarla belirlenen sınırları tanımadığını açıkladı.
türkiye bu sınırlara iki açıdan karşı çıkıyor. ilki rum kesimi’nin kendi münhasır bölge sınırı olarak belirlediği alanın, türk tarafının kıta sahanlığı ile kesişmesi.
ayrıca, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc), kıbrıs kıta sahanlığının tamamından çıkarılacak doğal kaynaklardan pay istiyor. ankara da garantör ülke sıfatıyla kktc’nin bu haklarının savunuculuğunu üstleniyor. türkiye bu kapsamda rum kesiminin daha önceki doğalgaz arama çalışmalarını donanma manevraları ile engellemişti.
Yorumlar