Almanya’da kritik oylama

Avrupa Yardım Fonu’nun genişletilmesiyle ilgili yasa oylanacak. Alman gazeteleri Başbakan Merkel’in otoritesinin sarsılabileceği iddiasında bulunuyor.

Konular: Avrupa, Almanya

Haberin Öne Çıkanları

AB Yardım Fonu'nun artırılması oylanacak.

Başbakan Merkel'in yönetimindeki koalisyon hükümetinin 330 sandalyesi buluyor. [Reuters]

alman gazetelerinde başbakan angela merkel'in, efsf'nin genişletilmesiyle ilgili yasa tasarısı konusunda yarın federal meclis'te yapılacak oylamada hristiyan birlik partileri (cdu/csu) ve hür demokrat parti'den (fdp) oluşan koalisyon hükümetinde çoğunluğu elde edemeyebileceği, bunun da merkel'in otoritesine ciddi darbe vuracağı yorumları yapılıyor.

federal meclis'teki oylamada muhalefetteki sosyal demokrat parti (spd) ile yeşiller partisi efsf'nin genişletilmesiyle ilgili yasa tasarısına destek vereceklerini açıkladığı için yasa tasarısının kabul edilmesi bekleniyor.

yasa tasarısıyla ilgili asıl sorun koalisyon hükümetinde yaşanıyor.

cdu/csu'dan 11 milletvekilinin yasa tasarısına karşı oy kullanacağı ve iki milletvekilinin çekimser kalacağı iddia ediliyor.

en büyük sınav

oylamada koalisyon hükümetinden 19'dan fazla milletvekilinin yasa tasarısına oy vermemesi ya da çekimser kalmaması halinde merkel'in muhalefet partilerinin oylarına bağımlı kalacağı, bunun da gelecekte olası kurtarma operasyonlarında merkel'in elini zayıflatacağına dikkat çekiliyor.

federal meclis'teki oylama merkel'in altı yıl önce iktidara gelmesinden bu yana liderliği konusundaki en büyük sınav olarak değerlendiriliyor.

merkel, hristiyan demokrat birlik partisi (cdu) ve hristiyan sosyal birlik partisi (csu) yetkilileriyle yaptığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, ''tüm dünya bu oylamayı izliyor'' dedi.

almanya'da 620 sandalyeli federal meclis'te (bundestag) koalisyon hükümetinin 330 sandalyesi bulunuyor. başbakan merkel'in, muhalefete bağlı olmaksızın yasa tasarısının geçmesinde gerekli 311 oya ulaşması için koalisyon hükümetinin 19'dan fazla kayıp vermemesi gerekiyor.

hızlanın çağrısı

öte yandan avrupa merkez bankası (ecb) başkanı jean-claude trichet, avrupalı hükümetlere, avrupa'yı tehdit eden borç krizini durdurmak için alınan önlemlerin uygulanmasını hızlandırmaları çağrısında bulundu.

trichet, italya'da yayımlanan corriere della sera gazetesine verdiği demeçte, avrupalı liderlerin ''yön bulma yeteneğini göstermesi'' ve avrupa finansal istikrar fonunun (efsf) büyüklüğüyle ilgili çalışmalarda hızlı hareket etmeleri gerektiği açıklamasını yaptı.

ecb başkanı trichet, ''şimdi, etkin eylem, uygulama, fiili disiplin ve güçlü takım ruhu zamanı'' dedi. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;