Anneler aynı yolu gözlüyor

Yıllar önce maden ocaklarında hayatını kaybeden eşlerinin yasını tutan Zonguldaklı kadınlar, bugün de onların yerine çalışmaya giden çocukları için endişe ediyor.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

Devlet hak tanıdı

İmkanları kısıtlı

Kurada çıkmayan var

Eşi Muhabbet Bükrü'yü grizu faciasında kaybeden Fadime Bükrü, oğlunun da maden kazası geçirmesinden korkuyor. [AA]

zonguldak’ta 7 mart 1983'te 103, 3 mart 1992'de 263 madenci iş kazasında yaşamını yitirdi.

hayatını kaybeden işçilerin eşleri, her sabah aynı ocaklara çocuklarını uğurluyor.

kocalarının cesetleri bile bazen yıllar sonra bulunan kadınlar, bugün de çocuklarını kaybetmenin korkusunu yaşıyor.

1992 yılında eşi muhabbet bükrü'yü grizu faciasında kaybeden üç çocuk annesi fadime bükrü (50), eşinin cenazesine iki yıl sonra ulaşıldığını söylüyor.

eşini kaybettiğinde 32 yaşında olduğunu söyleyen bükrü, '' cenaze bulunduğunda sevinç ve hüznü bir arada yaşadım. en azından mezarı belli olacaktı. iki yıla kadar çok kötü günler geçirdim'' diyor.

özel hak tanındı

bükrü, grizu patlamasında 15 yaşında olan oğluna yetkililerin yıllar sonra babasının yerine madende çalışma hakkı tanıdığını anlatıyor. ''oğlumun madenci olmasını hiç istemedim.

yaşadığım acılar aklıma geldi. ancak evladım 'alın yazısı nerede olursa gelir bulur' dedi, işe girdi. halen tedirginlik yaşıyorum'' diyor bükrü.

yıllar sonra babasının yaşamını yitirdiği ocakta işe başlayan ergin bükrü (36) de, ''madene ilk indiğimde babam aklıma geldi. galerilerde ondan bir iz bulacağımı sandım. korkmadım ama çok üzüldüm. hayat bizi o ocağa itti. benim gibi ölen babasının yerine madende işe alınan çok sayıda arkadaşım var. bu bölgenin kaderi böyle'' diyor.

'ekmek parası'

aynı grizu faciasında eşi ahmet çilli'yi 37 yaşında kaybeden üç çocuk annesi fatime çilli (54) de acısının halen taze. ancak çilli’nin iki oğlu da madenci olmak istiyor.

geçmiş yıllarda ocakta ölen madencilerin çocukları onların yerine işe başlarken, çilli’nin oğulları küçük olduğu için bundan yararlanamamış.

şaban çilli de (28) babası öldüğünde dokuz yaşındaymış. iki kez türkiye taş kömürü'ne (ttk)  madenci olmak için başvurmuş ancak kurada ismi çıkmamış.

çilli, iki çocuk babası olduğunu, özel sektörde aldığı maaşla geçinemediği için madenci olmak istediğini söylüyor.

kazaların tarihçesi

zonguldak'ta kömür üretimi 160 yıldır devam ediyor. 

kömür ocaklarında göçük, grizu patlaması, metan gazı ve karbonmonoksit zehirlenmeleri gibi kazalar yaşanabiliyor.

ttk genel müdürlüğü'nün istatistiki verilerine göre kömür ocaklarında 1941 ile 2010 arasında, ocak içi ve dışında 3 bin 785 bin kişi can verdi. bu ölümlerin 3 bin 472'si maden içinde oldu.

1992 yılında kozlu üretim bölgesinde meydana gelen büyük grizu patlaması türkiye'de en çok madencinin öldüğü kaza en çok can kaybı olan iş kazası olarak tarihe geçti.

zonguldak dışında türkiye'nin çeşitli yerlerinde özel sektör tarafından işletilen kömür ocaklarında da büyük grizu patlamaları yaşandı. 2003 yılında karaman ermenek'te 10, 2005'te gediz'de 18, 2006'da odaköy'de 17, aynı ocakta dün de 13 madenci yaşamını yitirdi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;