Balık avı da ablukada
İsrail'in kuşatması nedeniyle 3 milden fazla açılamayan Gazzeli balıkçılar, geçimlerini kıyıdaki yengeçlerden sağlıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Normali 20 mil
Lüks tüketim
Mısır'a satılamıyor

israil'in denizde 3 milden fazla açılmalarına yasak getirdiği gazzeli balıkçılar, yengeç avlayarak yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
deniz sahası 20 mil olmasına rağmen israil'in ablukası nedeniyle sadece 3 mil açılabilen filistinli balıkçılar, geçimlerini daha çok kıyıya yakın bölgelerde yaşayan yengeçlerden sağlıyor.
akşam saatlerinde ağlarını denize atan balıkçılar, sabaha kadar ağların dolmasını bekliyor. sabah olduğunda yengeçlerin ağırlaştırdığı ağlar el birliğiyle kıyıya çekiliyor. ardından bu işin en zor kısımlarından biri olan yengeçlerin ağdan temizlenmesi geliyor. balıkçıların elleri zaman zaman yengeç kıskaçlarının hedefi oluyor.
günde yaklaşık 40 kilo tutuyorlar
zahmetli bir sürecin sonunda ağlardan ayrılan yengeçler sandıklara yerleştirilerek satışa hazır hale getiriliyor. gazzeli bir balıkçının günlük ortalama avladığı yengeç 40 kiloya kadar ulaşabiliyor.
balıkçılar işin zor kısmı ile uğraşırken çocuklar bu işi eğlenceli hale getiriyor. ağlardan yengeç temizlemeyi bir oyun olarak gören çocukların sevinci kameralara yansıyor.
işin en zor kısmı yengeçlerin ağlardan temizlenmesi. [aa]
mısır'a ihraç ediliyor
gazzeliler için lüks bir yiyecek olan yengeç daha çok mısır'a ihraç ediliyor. ancak gazze ile mısır arasındaki tünellerin kapatılması, yengeç fiyatlarında ciddi bir düşüşe neden olmuş.
gazze balıkçılar sendikasına göre, daha önce 25 dolardan satılan bir kasa yengeç, bugün 6-7 dolara gerilemiş durumda.
sendikanın verilerine göre, yaklaşık 40 bin kişinin geçimini balıkçılıktan sağladığı ülkede, daracık bir alanda avlanmak zorunda bırakılan 3 bin 700 civarında balıkçı bulunuyor.
filistin'in durumu
filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor. görüşmelerin son turu 2010'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti.
filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar