Berlin'de 'Kapalı Perde' açıldı

İran'da ev hapsinde tutulan yasaklı yönetmen Cafer Panahi'nin yeni filminin dünya prömiyeri yapıldı.

Haberin Öne Çıkanları

Cezada ikinci film

20 yıl men

Protesto edildi

Sinemanın önüne üzerinde Panahi'ninresminin olduğu ve 'Burada olmalıydım' yazan maketler konuldu. [Reuters]

iran tarafından film yapması yasaklanan yönetmen cafer panahi, çekimlerini gizli olarak gerçekleştirdiği ‘kapalı perde’ adlı film ile cezaya meydan okumaya devam ediyor.

‘kapalı perde’, 2010 yılında 20 yıl boyunca film yapmaktan men edilen ve şu anda ev hapsinde tutulan panahi’nin cezası başladığı günden bu yana çektiği ikinci film.

filmde çalışmalarına ve evden çıkmasına getirilen kısıtlamaların iranlı yönetmeni nasıl depresyona sürüklediği anlatılıyor.

berlin film festivali’nde bu yıl altın ayı ödülü için yarışan ‘kapalı perde’, salı günü berlin’de dünya prömiyerini yaptı. alman organizatörlerin iran’a gönderdiği talebe rağmen ülkesinde  ev hapsinde tutulan panahi filmin galasına katılamadı.  

panahi'nin cezasını protesto eden sinemanın önüne, üzerinde yönetmenin resminin olduğu ve 'burada olmalıydım' yazan maketler koydu. 

henüz yaptırım uygulanmadı

filmin yardımcı yönetmenliğini üstlenen, iranlı kamboziya partovi ve filmin oyuncularından meryem mohadam ile birlikte düzenlenen basın toplantısına katıldı.

yasağa rağmen yeni bir film çekmenin panahi’ye ve yapıma dahil olan diğer insanlara neye mal olacağı henüz bilinmiyor.

basın mensuplarının sorularını yanıtlayan partovi, “şimdiye kadar bir şey olmadı. geleceğin en getireceğini bilmiyoruz” dedi.

iran ve isveç vatandaşı olan mohadam ise panahi’nin projesine dahil olmakla risk aldığını farkında olduğunu söyledi.

ev hapsinde

batı dünyasının yakından tanıdığı özellikle 2000 yılında çektiği  ‘çember’ ve 2006 yapımı ‘offside’ filmler ile adından söz ettiren panahi, iran’da kadın hakları gibi sosyal meselelere değindiği ve filmlerinde muhalif seslere destek olduğu için yetkililerin hedefi olmuştu.

2010 yılında, ‘sisteme karşı propaganda yapmak’ suçlaması ile 20 yıl boyunca film yapması yasaklandı ve altı yıl hapis cezasın çarptırıldı. yönetmen şu anda ev hapsinde tutuluyor.  

kekin içinde çıkarılmıştı

52 yaşındaki panahi’nin 2011 yılında mojtaba mirtahmasb ile birlikte çektiği ‘bu bir film değildir’ adlı film de taşınabilir bellek ile bir kekin içine saklanarak ülke dışına çıkarılmış ve 64. cannes film festivali’nde dünya prömiyerini yapmıştı. film dünya çapında birçok festivalde gösterilmişti.

filmin diğer yönetmeni mojtaba mirtahmasb, 28 eylül 2011’de fransa'da vizyona girecek filminin tanıtım çalışmaları için paris'e gitmek üzere 5 eylül 2011’de günü eşi ve oğluyla havaalanına gittiği sırada göz altına alınmış ve yönetmene yurtdışına çıkış yasağı konmuştu. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;