Bütçenin üçte biri memura

Türkiye Maliye Bakanı Şimşek, bütçenin üçte birinin memura gittiğini belirterek, bütçeyle ilgili tedbir almaya çalıştıklarını söyledi.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Bakan Şimşek memurlara tepkili

'Bütçeyi memurlar sarstı''

Maaş artışı yüzde 228

Mehmet Şimşek, 2002-2011 arasında memur maaş artışının yüzde 228, enflasyonun ise yüzde 135 olduğunu söyledi. [AA]

mehmet şimşek, stratejik yatırım konferansı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, memur maaş zamları konusuyla ilgili sorular üzerine, bu konuda söyleyebileceklerini söylediklerini ifade etti.

türkiye bütçesinin neredeyse yüzde 30'unu memurlara ve işçilere harcadıklarının altını çizen şimşek, 2002 yılında bütçenin yüzde 18'i memurların, yani kamunun personel giderlerine harcanırken, bugün neredeyse yüze 30'unun harcandığını söyledi.

bakan şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''resim çok açık ve net ortada. doğrusu ben tepkileri çok anlamsız buluyorum. çünkü 2002 yılından bu yana ortalama bir memur maaş artışı enflasyonun kat kat üzerinde olmuştur. 2002-2011 arasında ortalama memur maaş artışı, yüzde 228 olmuştur. son verilen artışlar ve enflasyon farkını da katarsanız yüzde 240'lar civarına ulaştı. enflasyon bu dönemde yüzde 135'ler civarında..”

bütçede sadece işçi ve memurun değil,  75 milyonun hakkı, hukuku olduğunu söyleyen maliye bakanı, bütçenin imkanlarının çok ötesine taştığını belirterek “bütçenin üçte biri memura gidiyor. imkanlarımızın çok ötesine taştı. onun için de oturup şimdi bütçeyle ilgili ne tür tedbirler alacağız, ona bakacağız'' dedi.

ya borçlanma ya yeni vergi

''vergilendirmeyle ilgili yeni düzenlemeler var mı?'' sorusu üzerine şimşek, şunları söyledi:

''şu anda o konu ile ilgili yorum yapmayacağım. mali disiplini korumamız lazım. harcamalar arttığı zaman bunu ya borçlanma ile finanse edeceğiz ya da yeni vergilerle finanse edeceğiz. bunun başka bir yolu yok. yoktan var etmek sadece allah'a mahsustur. bu ülkenin uzun vadeli dengelerini koruyacaksak oturup, bakmamız lazım. maliye olarak vergiyi tabana yayarak, vergi oranlarını artırmadan, yeni vergiler getirmeden memleketin kamu finansman dengelerini bir şekilde belli bir dengede götürmeye çalışıyoruz. harcamaları yaparken tabii ki hassasız. diğer düzenlemeleri yaparken de aynı hassasiyeti gösteriyoruz. şu aşama başka bir şey söyleyemeyeceğim.''

thy eylemi yasa dışı

bir gazetecinin, türk hava yolları'ndaki (thy) eyleme ilişkin sorusu üzerine şimşek, ''dün olan yasa dışı eylem kabul edilebilir bir eylem değildir. sonuçta, thy ülkemizin çok başarılı, son yıllarda yüz akı, büyük performans gösteren bir şirketi. tabii ki biz çalışanlarımızın haklarına saygılıyız. ama bu haklarını yasalar çerçevesinde kullanmaları lazım. türkiye'nin turizmine, havacılık sektörüne, türkiye ekonomisine darbe vuracak hiçbir girişime biz izin vermeyiz. bunun için ne gerekiyorsa yaparız'' diye konuştu.

maliye bakanı şimşek, beşiktaş spor kulübü'ne ilişkin mali yapısı nedeniyle uefa'nın verdiği kararla ilgili bir soruyu ise ''bu çok üzücü. futbol, dünyada büyük bir endüstri, türkiye açısından da çok önemli bir sektör. beşiktaş, güzide bir takımımız. beşiktaş'ın mali sorunlar nedeniyle avrupa'da oynayamayacak olması tabii ki bizi çok üzer. ama burada bizim yapabileceğimiz bir şey söz konusu değil.'' şeklinde yanıtladı.

kamu özel sektör ortaklığı

konferansta ingilizce yaptığı konuşmasına ilişkin de şimşek, toplantının, özellikle altyapı yatırımlarının finansmanı için yeni modeller üzerinde güzel bir platform olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''özellikle son yıllarda, ulaştırma, eğitim, sağlık, enerjide gerçekten özel sektörün dinamizminden faydalandığı bir gerçek. özel sektörün bu alanlardaki katkısı giderek artıyor. bu katkıyı devam ettirmemiz lazım. kamu özel sektör ortaklığını geliştirmemiz lazım. fakat tabii ki biz hükümet olarak önemli projeler geliştirdik. avrupa'daki borç krizi onun finansmanını olumsuz yönde etkiliyor ama yine de türkiye'nin cazibesi ortada. türkiye'nin orta ve uzun vadeli geleceği parlak. türkiye'nin diğer ülkelerden bu anlamda ayrışması yüksek. dolayısıyla biz yine de bu projeleri kısmen kamu kaynaklarıyla kısmen de özel sektör imkanlarıyla tamamlanacağına inanıyoruz. dün 3. köprü konusunda gereken adım atıldı. şu ana kadar bir problem yok. bundan sonrasına ilişkin de sermaye piyasası enstrümanları üzerinde bir çaba söz konusu olacak.''

şimşek, bu projenin, türkiye'nin finans sektörünün derinleştirilmesi ve geliştirilmesi için önemli olduğunu ifade ederek, ''hükümet olarak, yeni spk kanunu, portföy yönetiminin istanbul'dan yapılması, istanbul'un finans merkezi haline getirilmesi, yurt içi tasarrufların artırılması gibi çok yönlü bir şekilde aslında bütün bu sorunlara çözüm üretme konusunda adımlar atıyoruz'' diye konuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;