Cari açık 45 milyar dolar

Merkez Bankası 2011 yılı haziran ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari işlemler hesabı açığı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 122.9 artış göstererek 45 milyar doları aştı.

Konular: Finans

Haberin Öne Çıkanları

Ödemeler dengesi

Açık büyüyor

Yıl sonu hedefi

türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı, yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 122,9 artarak, 45 milyar 8 milyon dolar oldu

merkez bankası tarafından açıklanan 2011 yılı haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2011 yılı ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 24 milyar 761 milyon dolar artış gösterdi. geçen yılın ilk 6 ayında, cari açık 20 milyar 247 milyon dolar düzeyindeydi.

geçen yıl haziran'da 3 milyar 409 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında 7 milyar 548 milyon dolar açık meydana geldi.

cari işlemler açığının artmasında dış ticaret açığının 25 milyar 436 milyon dolar tutarında artarak 46 milyar 431 milyon dolara ulaşması etkili oldu.

yıl sonu

öte yandan merkez bankası başkanı erdem başçı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, cari açığın haziran ayı itibariyle 45 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini söylemişti.

açığın temmuz ayından itibaren düşüşe geçmesini ve yılın ikinci yarısında 25-27,5 milyar dolar dolayında kalmasını beklediklerini dile getiren başçı, yıl tamamı için cari açık tahminlerinin 70-72,5 milyar dolar civarında olduğunu belirtmişti.

merkez bankası'nın ağustos ayı ilk beklenti anketine göre de yılsonu cari açık beklentisi 70 milyar 772,1 milyon dolar düzeyinde.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;