'En ciddi risk Euro krizi'
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Euro Bölgesi'ndeki mali krizin küresel ekonomi için en büyük risk kaynağı olduğunu açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
OECD uyardı
'İşsizlik azalmayacak'
'ABD yüzde 2,4 büyüyecek'

ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü (oecd), yılda iki kez yayımladığı dünya ekonomisinin görünümüne yönelik raporların sonuncusunda euro bölgesi'ndeki borç krizinin son dönemde daha da daha da derinleşmesine dikkat çekti.
oecd baş ekonomisti pier carlo padoan, ‘euro bögesi’ndeki krizin giderek ciddileştiğini ve bunun küresel ekonomi için çok büyük bir risk olduğunu’ söyledi. padoan, al jazeera’ya yaptığı açıklamada, “yunanistan’daki gelişmelerle alevlenebilecek büyük bir resesyon riski var. bu gerçekleşirse küresel ekonomiyi etkileyebilir” dedi.
merkezi fransa'nın başkenti paris'te olan örgütün salı günü açıkladığı ekonomik görünüm raporu'na göre, bölge üyesi 17 ülkenin ekonomileri bu yıl ortalama yüzde 0,1 küçülecek. oecd, euro bölgesi ülkeleri için 2013'te ise ortalama yüzde 0,9'luk bir büyüme öngördü.
örgüt, kasım ayında açıkladığı tahminlerinde bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 0,2 büyüyeceğini öngörmüştü.
genelde dünyanın en zengin ülkelerinin oluşturduğu 34 üyeli örgütün, euro bölgesi için öngördüğü işsizlik oranları ise 2012'de yüzde 10,8, 2013'te ise yüzde 11,1.
'küresel büyüme 3,4'
oecd, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,4, gelecek yıl yüzde 4,2 büyümesinin beklendiğini belirterek, dünya ekonomisinde büyüme hızlarının bölgelere göre farklılık arz edeceğini vurguladı.
2012'de oecd üyeleri için öngörülen büyüme oranı ise yüzde 1,6 oldu. örgüte göre bu oran 2013'te yüzde 2,2'ye yükselecek.
abd ve japonya ekonomilerinde euro bölgesi'ne göre daha güçlü bir büyüme beklendiğine işaret eden oecd, bu yıl için amerikan ekonomisinin büyüme beklentisini yüzde 2'den yüzde 2,4'e yükseltti. örgüt, dünyanın en büyük ekonomisinin gelecek yıl için büyüme beklentisini ise yüzde 2,6 olarak açıkladı.
oecd ayrıca japonya ekonomisinin bu yıl yüzde 2, gelecek yıl yüzde 1,5, fransa ekonomisinin bu yıl yüzde 0,6, gelecek yıl yüzde 1,2 büyüyeceğini öngördü
ecb'ye çağrı
oecd'nin raporunda, ''euro bölgesi'nde oluşturulan finansal güvenlik duvarı hükümetlerin finansman sorunları ile yakından ilgilenebilme ve yeniden dengeleme sağlayabilme olanağı tanımaktadır. ikincil devlet tahvillerinde olası bir türbülans bankaların istikrarında ve kamu finansmanında yankılar uyandırabilir. avrupa merkez bankası'nın (ecb) devlet tahvili satın alma programı yoluyla devreye girerek gereğini yapmasını içerecek politika tepkilerine ihtiyaç duyulabilir'' ifadesine yer verildi.
japonya haricindeki oecd ülkelerinde önümüzdeki dönemde bütçe sıkılaştırmalarının uygulanabileceğini ifade edilen raporda, küresel ekonomik risklerin aralık ayından daha düşük olmakla beraber halen yoğun ve ağırlıklı olarak aşağı yönlü olduğu belirtildi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar