En yaygın doping türleri
En çok kullanılan doping türleri arasında EPO, kan dopingi, Anabolik stereoidler, büyüme hormonları ve dopingi gizlemeye yarayan diüretikler bulunuyor.
Konular:
Diğer Sporlar
Haberin Öne Çıkanları
En gündemdeki EPO
Steroidlerin yan etkileri
Diüretiklerin görevi

eritropoietin (epo): böbrek hastalarında kansızlık tedavisi için geliştirilmiş bir ilaç. 1980'li yılların sonundan itibaren kullanılmaya başladı. 1998 fransa bisiklet turu'ndan sonra daha çok gündeme geldi. vücuda enjekte edilen bu ilaç sayesinde alyuvarlar daha fazla oksijen taşımaya başlıyor. böylece kişi daha dayanıklı hale geliyor. fakat tehlikeli bir ilaç. kalp krizine, felce neden olabiliyor. spor dünyasında bu ilacın kullanılmasına bağlı ölümler görüldü.
kan dopingi: iki çeşidi var. otolog kan dopinginde sporcunun kendi kanı, soğutulup veya dondurulup tekrar vücuda aktarılıyor. homolog kan dopinginde ise aynı kan grubundan başka bir kişiden alınan kan enjekte ediliyor. kan transfüzyonunun kullanımı 2-3 yıl öncesine dayanıyor. kırmızı kan hücreleri adalelere oksijen taşıyor. bu hücrelerin sayısının artması sporcunun performansını iyileştiriyor.
anabolik steroidler: vücutta testosteron (temel erkeklik hormonları) etkileri gösteren ilaçlardır. steroidler en çok kaslarda etkilidir. kaslara güç verip, uzunluk ve genişliklerini artırır. anabolik stereoid kullanan sporcular, sakatlık sonrası iyileşme sürecinin kısaldığını iddia ediyor. bu ilaç, kullananları saldırganlaştırabiliyor. yüksek tansiyona neden olup karaciğer sorunu, erkeklerde iktidarsızlık, böbrek yetmezliği ve kalp sorunlarına neden olabiliyor.
insan büyüme hormonu: somatotropin veya somatotropik hormon olarak da biliniyor. doğal olarak vücut tarafından da üretilen bu hormon, karaciğer ve diğer dokuları uyarıyor. kas ve organ büyümesini sağlıyor. bu sayede sportif performans artıyor. diyabete, kalp hastalıklarına, kas, eklem ve kemik ağrısına, yüksek kan basıncına, anormal organ büyümesine neden olabiliyor.
diüretikler: idrar söktürücü olarak da bilinen diüretikler maske görevi görüyor. yasaklı maddelerin vücutta görünmemesine neden oluyor. yaygın olarak kullanılan diüretikler arasında furosemid, bendroflumethiazide ve metolazone bulunuyor. bu ilaçlar, sporcuların düşük ağırlık kategorilerinde yarışabilmeleri için kilo kaybetmelerini de sağlıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar