Fazıl Say Mezopotamya'yı anlatacak
Ünlü piyanist, İstanbul Müzik Festivali için özel olarak hazırladığı 2. Senfonisini dünya prömiyerini yapacak.
Haberin Öne Çıkanları
Dünya prömiyeri
25 Haziran'da
Haliç Kongre Merkezi’nde

sekiz yıllık bir aradan sonra yeniden istanbul müzik festivali’ne katılan fazıl say, festivalin siparişi üzerine bestelediği son eseri ‘mezopotamya’ başlıklı 2. senfoni’sinin dünya prömiyeri, 23 haziran cumartesi günü haliç kongre merkezi’nde gerçekleştirecek.
gecede say’a, şef gürer aykal yönetimindeki borusan istanbul filarmoni orkestrası eşlik edecek.
saat 20:00’de başlayacak konserin ilk yarısında say, beethoven’ın piyano konçertosu, no. 3, do minör, op. 37 adlı eserini çalacak.
konserin ikinci yarısında ise say’ın ‘başyapıtım’ olarak nitelendirdiği ‘mezopotamya’ başlıklı 2. senfoni’si çalınacak.
carolina eyck (theremin), bülent evcil (bas flüt) ve çağatay akyol’a (bas blokflüt) say ile birlikte sahnede olacak diğer isimler arasında yer alıyor.
10 bölümden oluşan ve 130 kişilik büyük orkestra için yazılan yapıt, ‘ova’da iki çocuk’, ‘dicle’, ‘ölüm kültürü üzerine’, ‘melodram’, ‘ay’, ‘güneş’, ‘kurşun’, ‘fırat’, ‘savaş’ üzerine’ ve ‘mezopotamya ağıtı’ başlıklı bölümlerden oluşuyor.
eserinde, bas flüt, bas blokflüt, theremin gibi ender kullanılan enstrümanları birer sembol olarak gören eden say “bas flüt ve bas blokflüt, bir nevi etnik ses veriyor. sanki binyıllar öncesinin enstrümanları gibi. ortadoğu'ya özgü, onlar başroldeler. senfoninin anlatıcısı bu iki enstrüman. bunları iki kardeş olarak görüyorum. ama yedinci bölümde (kurşun) çocuklardan biri (bas flüt) vurularak öldürülüyor. bas blok flüt yalnız kalıyor. yoluna yalnız devam ediyor. bir de theremin var. elektromanyetik dalgalar ile kullanılan çok nadir bulunan ve icra edilen bir çalgı. onun sesi de benim için ‘melek’ rolünde. melek mezopotamya'yı korusun diyorum theremin ile” diyor.
çalarken temas gerektirmiyor
konserde, elektromanyetik dalgalar ile kullanılan ve çalarken temas gerektirmeyen theremin’i çalacak carolina eyck, bu nadir bulunan enstrümanın dünyada önde gelen icracılarından biri olarak kabul ediliyor.
antenler vasıtasıyla çalan kişinin el pozisyonlarını algılayarak notaları seslendiren theremin, léon theremin tarafından 1928’de müzik dünyasına kazandırıldı. léon theremin’in büyük torunu lydia kavina ile bu enstrüman üzerinde çalışma ve ustalaşma fırsatı yakalayan carolina eyck, 2010 yılından bu yana fransa’nın colmar şehrinde düzenlenen theremin yaz okulu’nun sanat direktörlüğü görevini yürütüyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar