Göksu Uçtaş'ın rüyası gerçekleşiyor

1999 yılında yaklaşık 17 bin kişinin öldüğü depremde ailesiyle birlikte evsiz kalan genç sporcu, olimpiyat tarihinde Türkiye'yi jimnastikte temsil edecek ilk isim olmaktan dolayı gurur duyuyor.

Konular: Spor, Diğer Sporlar

Haberin Öne Çıkanları

Tek Türk jimnastikçi

Depremde evsiz kaldı

Çalışmayı bırakmadı

Olimpiyat halkalarından oluşan bir kolye takan Göksu'nun odasının duvarlarını da olimpiyat heyecanı süslüyor. [Reuters]
güreş ve halterdeki başarısıyla bilinen türkiye'nin olimpiyat oyunlarında 67 madalyası bulunuyor. sadece altı branşta madalya yüzü gören ülke, londra'daki en büyük heyecanlarından birisini de jimnastikte yaşayacak. 
 
türkiye adına olimpiyat tarihinde ilk kez bir sporcu jimnastikte madalya mücadelesi verecek. 22 yaşındaki göksu uçtaş, 96 sporcuyla yarıştığı mücadelede 23. sırayı alarak londra vizesi almaya hak kazanarak tarih yazmayı başardı. 
 
göksu atletizme 5 yaşında gaziantep'te başladı. yeteneğinin kısa sürede fark edilmesiyle henüz 5 yaşında bolu'daki jimnastik kamp eğitim merkezi'nde ailesinden uzak bir şekilde çalışmalarına devam etti. 
 
1999 yılında ise türkiye tarihinin en büyük depremlerinden biri ülkenin kuzey batısında yaşandı. yaklaşık 17 bin kişinin öldüğü depremde göksu uçtaş'ın ailesi hayatta kaldı fakat uzun sürecek çadır yaşamı başladı. göksu depremi gördüğünde henüz 9 yaşındaydı. 
 
reuters'e konuşan 22 yaşındaki sporcu o günleri "yaklaşık bir yıl çadırda kaldık. artçı depremlerden çok korkdtuğumuz için bu kadar uzun kalmayı biz tercih ettik. fakat bu konumda bile ben asla çalışmayı bırakmadım. antrenman yaptığımız salon da yıkılan binalar arasındaydı. o yüzden çalışmalarımı hep salon dışında gerçekleştirdim" diye anlatıyor.
 
rus altın olimpiyat madalyalı sporcu svetlana khorkina'yı kahramanı olarak gören türk jimnastikçi, daha önce 2009 yılında italya'nın pescara şehrinde yapılan akdeniz oyunlarında gümüş, 2010 dünya kupası'nda ise 1'i altın olmak üzere 4 madalya kazanmıştı. 
 
ankara'da bulunan orta doğu teknik üniversitesi'nde spor felsefesi ve tarihi dersleri veren profesör settar koçak ise türkiye'de paranın branşlardaki başarı ve hitap ettiği kitle büyüklüğüne göre dağıtıldığını söylüyor. özellikle güreşe ülkede büyük ilgi duyulduğunu söyleyen koçak, olimpiyatlarda başarılı olan güreşçilerin daha sonra çimler üzerinde yapılan yağlı güreşe yöneldiklerini ve bu sporun da yine aynı şekilde ilgiyle takip edildiğini belirtti. 
 
göksu uçtaş'ın koçu, eski jimnastikçi mergül güler ise şu ana kadar olimpiyatlarda cimnastik branşında hiçbir türk sporcunun yer almamasını ise beceriksizlik değil inanmamak olarak değerlendiriyor. 
 
göksu ve koçu güler'e göre asıl hedef olimpiyatlara katılmaktı. onların deyimine göre eğer olimpiyatlarda madalya gelirse bu gerçekten inanılmaz olacak. 

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;